Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 白之獠牙!!!!—ROBOT魂 SP 白炎 BYAKUEN 完全玩評報告

白炎,CODE GEASS外傳的一隻機體。佢一出個時,見佢個樣,就知係紅蓮個度抄出來既一隻機。不過,又整得幾有特色,值得買來一玩。當中既其中一個賣點,就係收埋幾樣武器既巨手,不用換件就變到變種武器出來,幾有趣,去報告。:handshake:

先看本體,樣子都可以。跟紅蓮不同,它沒有了輻射手,又無刀仔,只有巨臂。

可動度算不錯,但仍有改進空間

從後看來,又係可以裝可翔翼的

先玩出拳,壹式自在掌

其實隻手臂整得唔錯,原先驚佢會唔夠力,但佢係個手肘位做左手腳,用左較強力既關節,點玩都唔會軟下來,不錯﹗:34:

由於隻野本身有點「寡」,因此拿埋隻機仔出來,用劇場形式將白炎既武器特點展現大家眼前。

自在掌就最簡單啦~

二式特斬刀
其實特斬刀只係把剪刀既其中一個刀鋒,氣勢略有不足。

特斬刀的一閃。

三式荒咬鐵,呢個就係剪刀MODE,感覺都唔錯架,大大把~

荒咬鐵的一夾

舉起﹗

一刀兩斷。

四式熱斬刀,說穿了,只不過在剪刀的基礎上伸出一把刀仔~

呢把野算係佢最長既近戰武器啦~

熱斬刀一拮。

斬斬斬﹗

單手舉起

串燒﹗

出乎意料地,隻手都幾好力,不用輔助就一手舉起左隻野了~

預多左一格寫報告添>.<~~~

個鑽就係收係呢度了~五式穿芯角。呢個拿出來玩個時,要開點機關,不過都係好簡單既~感覺個鑽頭細左小小,大番D感覺會更好~:43:

六式衝擊炮。成隻野較正既一個武器,成隻手咁大舊,原因都係裝左佢~支野個炮身要另外在整上去既。不過所有件都已經整哂入隻手度,唔錯。

支炮應該係幾好玩既,不過奈何受限隻素體既可動性,能玩既姿態唔多

氣勢方面就真係滿分架啦~

入下子彈先~

得益於高強度關節,點玩都唔會軟下來,大家放心~

換頭一影~

報告完畢,又來一個總結。

優:
1. 上色唔錯,白、淡藍的配搭很好,比起紅蓮別有一番味道
2. 多用途手掌整得幾好,真係可以唔駛換野就玩到幾個MODE。(不過說穿了,其實有既野,就係一支炮,一把剪刀同一個鑽)
3. 右手關節處理得當

劣:
1. 可動不足
2. 配件較少,如可以出D特效件,感覺更好
3. 素體的可動性還是有待提升
4. 腳掌的接地性還是不太好,很難搞呢﹗

5. 腰間的彈匣很容易掉下來

足本ROBOT魂報告,可到小弟的BLOG:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/1240565/index:65:

睇完你個REPORT有少少後悔無訂了
個武器變化唔錯!
好文~~~我最LIKE佢唔駛換件~~~:$
預多左一格寫報告添>.
kkkiii0079 發表於 3-8-2013 12:14 PM

哈哈-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-C HING有趣既一面
讚文~~我都等荷包君回復元氣後去拎^ ^
此機體暫時只出現於外傳小說有點可惜
期待師兄這個月另一KMF亞歷山大的報告{:1_197:}
駕駛艙開唔開到??