Toysdaily 玩具日報

HCM PRO 分享討論專用區

原文章由 基拉大和 於 22-4-2007 09:29 PM 發表

有冇圖睇呀??

我只知有字丫...
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... page%3D1&page=1
from tom.com 大大:)
頭像被屏蔽
原文章由 008r 於 21-4-2007 11:52 PM 發表
?v=0

多謝版主大人指點~ 終於成功 post 到張相出黎喇~! thx ar~
係呀, 我都係 SRW 既fans~ 但不論係造形村, 超合金, 定係模型, 都覺得頗唔抵玩 ...

WOW...........nice!
係丫...各位大大玩hcm pro, 可以既話請幫幫我丫:^
我既電鍍百式好污穢, 有手指模印, 有積...:sad:
用水抹過依然係咁...
請問有咩清潔液可清潔電鍍既膠面呢...

另外d普通無電鍍既hcm pro又可以用咩來清潔呢...

感謝感謝...:shy:
原文章由 teddyeung 於 22-4-2007 09:57 PM 發表
係丫...各位大大玩hcm pro, 可以既話請幫幫我丫:^
用水抹過依然係咁...

另外d普通無電鍍既hcm pro又可以用咩來清潔呢. ...

眼鏡布得唔得呀?
我隻百式用手抹左幾野就冇左d手指印:)
原文章由 008r 於 21-4-2007 11:52 PM 發表
?v=0

多謝版主大人指點~ 終於成功 post 到張相出黎喇~! thx ar~
係呀, 我都係 SRW 既fans~ 但不論係造形村, 超合金, 定係模型, 都覺得頗唔抵玩 ...

我用既方法好同工具都好簡單, 但對於唔太識改造而又想快快手造到呢果效果既我, 真係好適合.
首先將隻陸高肢解, 用模型膠水將d parts 癡上去相應位置, 然後用 "weathering master" 同內附既化妝筆, 將d色 '紋' 上去. (雙x牌, 外表好似化妝粉底盒咁. 我用個款入面係有3隻粉底, sand, light sand 同 mud. 另外有款係雪地, 不過我冇買.)

其實我都唔知呢個方法同步驟正唔正確, 所以希望有大大可以指教指教, 分享下心得~
原文章由 teddyeung 於 22-4-2007 09:57 PM 發表
用水抹過依然係咁...

另外d普通無電鍍既hcm pro又可以用咩來清潔呢. ...

樓上竟然夠膽用水 抹電鍍件 !! 真 勇...... 好用 cotton 布清潔好,了後用 隻星 模型車蠟保 護!! 這樣 您的電鍍件才能袋袋平安!!
原文章由 11304 於 22-4-2007 10:54 PM 發表

樓上竟然夠膽用水 抹電鍍件 !! 真 勇...... 好用 cotton 布清潔好,了後用 隻星 模型車蠟保 護!! 這樣 您的電鍍件才能袋袋平安!!

:shy: thanks x infinity~~~
唔識丫...haha...
咁d普通無電鍍既hcm pro呢?
下下用雙星既好貴丫...有無d便宜d既呢??
thx so much!!!!
用水抹過依然係咁...

普通冇電鍍既我就冇乜點抹過, 但我諗用濕布抹已經ok~
電鍍既試下用防銹潤滑劑, 我隻電鍍百或同神話都係用佢黎抹~
(p.s. 電鍍件千祈唔好用水抹!)

[ 本文章最後由 008r 於 22-4-2007 11:02 PM 編輯 ]
原文章由 008r 於 22-4-2007 10:58 PM 發表

普通冇電鍍既我就冇乜點抹過, 但我諗用濕布抹已經ok~
電鍍既試下用防銹潤滑劑, 我隻電鍍百或同神話都係用佢黎抹~

thanks!
防銹潤滑劑:?:?:?
咩來丫...去五金鋪買麼:)
想問吓舊o個隻坦克同新o個隻有乜唔同? :?:?:?

原文章由 teddyeung 於 22-4-2007 11:01 PM 發表

thanks!
防銹潤滑劑:?:?:?
咩來丫...去五金鋪買麼:)

我諗五金舖都可能有既... 但我用個隻係 "乜M" 牌既...
頭像被屏蔽
原文章由 shawn 於 22-4-2007 11:03 PM 發表

舊個隻形成色比較沈, 同埋花紋唔同左~  
http://bandai-hobby.net/gundam/hcm-pro.html
原文章由 shawn 於 22-4-2007 11:03 PM 發表

你攪到我想買隻新既俾你睇:)