Toysdaily 玩具日報

查看: 4089|回復: 10

[分享討論] 嚟緊新嘅商品修訂條例是否可以克制船仔惡行 ??

{:1_220:} 如題, 法例實施後, 佢訂貨臨時加價或者cut 單無貨俾的話係唔係犯法告得呢 ?????
連幅圖唔同都話唔可以以豁免咁佢D不平等條例應一樣,應可告
講一講,我仲係佢到訂goodsmile ironman mark 42{:1_236:} 宜家有D驚。。。
仲有啲話保証有貨果啲舖:67:
根據修訂條例, 商戶可能犯法, 如在接受產品的付款時:

拒絕展示或示範此產品給消費者;

商戶意圖不提供產品

商戶意圖提供另一重大羞異的產品

沒有理由相信商戶在同意的時間或合理時間內將有能力提供此產品[ s.13I (1)&(2) (A3013) ]

建議商戶避免過渡推銷他們的產品, 而這超越他們的容量或能力以合乎消費者的要求

如商戶被發現從事以上任何行為定為有罪, 他將犯上刑事罪行並最高罰款 HK$500,000 及監禁5年[ s.18 (A3015) ]
其實可以, 但如果佢有條款寫明, 就火煩d
唔好怪小弟直接, 其實船仔貨不嬲比其他地方貴, 點解又要繼續幫襯又要投訴呢? 小弟唔係想引起公憤, 只係覺得消費者有選擇, 唔去佢度買咪去第二度囉, 況且比佢仲衰嘅大有人在啦
頭像被屏蔽
其實好似船仔有得訂嘅貨都比較少, 可以嘅話去其他好似隱陣D
告應該可能告,但告唔告得入係第二回事
野食幅圖唔同都可以告,不過周街都係,點告
好似隨地吐痰,係犯法但未必拉
回復 1# 低能加爾

如果你咁講,其實唔止船仔,其他大鋪都同樣受到呢個條例所監管架啦。