Toysdaily 玩具日報

查看: 4444|回復: 21

[分享討論] 有冇師兄有製作12吋場景嘅經驗?

如題!
淨係買個透明盒入著好dry
想買啲場景布置,但搵又唔見有
想自己DIY又冇經驗!
所以想請教下各位有冇人可以分享下心得?
邊度有場景既物料可以買到?

你search borisasf兄 的post看看吧
頭像被屏蔽
回復 1# Forerunner

請問大大要嚟裝飾定影相用呢?事關呎吋會差好遠!
回復  Forerunner

請問大大要嚟裝飾定影相用呢?事關呎吋會差好遠!
borisasf 發表於 20-7-2013 12:42 AM

我好想整個地台比hottoys隻hulk,似sideshow而家果隻hulk手辦個地台咁大咁厚嘅,想問有在冇計?
我好想整個地台比hottoys隻hulk,似sideshow而家果隻hulk手辦個地台咁大咁厚嘅,想問有在冇 ...
williamman00 發表於 20-7-2013 09:24 AM

師兄有冇相睇睇??? 睇下幫唔幫到你..
我好想整個地台比hottoys隻hulk,似sideshow而家果隻hulk手辦個地台咁大咁厚嘅,想問有在冇 ...
williamman00 發表於 20-7-2013 09:24 AM

去地盤執石頭番嚟擺位最快最平。

小弟試過係tko海濱公園執花崗岩,堅啱使。
師兄有冇相睇睇??? 睇下幫唔幫到你..
吾係澳門人! 發表於 20-7-2013 09:45 AM

我唔識點post相,不過你search sideshow1:4hulk,或者會見到我講果隻,果隻hulk高低腳咁站立,双手攤開post嘅,唔該晒師兄先!
去地盤執石頭番嚟擺位最快最平。

小弟試過係tko海濱公園執花崗岩,堅啱使。
catcat 發表於 20-7-2013 09:48 AM

我朋友叫我去賣養魚地方睇下有冇類似嘅石賣,我唔敢用真石,怕太粗鞋磨蝕咗公仔嘅腳底!多謝師兄教路先!
回復 8# williamman00

lee個??

俾我会用發泡胶做平地或馬路,加埋一支弯咗嘅燈柱就搞掂!
回復 1# Forerunner

大型書局同模型鋪可以搵到有用材料,一定要大型書局例如旺角的,有膠片、木材、石膏等等••••••••••
回復  williamman00

lee個??
吾係澳門人! 發表於 20-7-2013 11:20 AM

Yes,係呢個了,我覺得呢個地台同hulk造型真係配合到不得了,地台下面那些喉管之類的細節可以冇的!
回復 13# williamman00

─如果想有份量可以用石膏整, 倒左個大慨形狀再雕刻.
─最易一定好似貓大咁講直接用石, 妳可以係HULK企ge地方做手腳, 令到佢唔會磨花對腳.
─比較簡單ge好似Borisaf大咁講用發泡膠、珍珠板, 不過見議底層加塊厚膠板, 如果唔係頭重腳輕會跌.

師兄,我呢款石你ok嗎?