Toysdaily 玩具日報

查看: 6444|回復: 14

[分享討論] 阿虎拍賣奇聞

話說尋日響阿虎bid緊隻高達,仲有六個鐘到拍賣完結,我仲係出價最高,當時係市價七五折左右

三個鐘后上網再睇,個拍賣已經完左,勝出者只係比我出價高十元,哩個成交價依然低過市價,因為我成日都bid哩隻貨,從無見過咁平成交到

印象中哩個拍賣無set什麼直購價,好奇怪點解個bid提早完左,而個價又有少少低,照計我係賣家,見有人追價,都唔會提早完bid la

有無人遇過類似情況?
可能勝出者同賣方私底下在問答區傾掂數,勝出者就求其出個價,然後賣方就結束拍賣…:he:
賣家見未到價搵第二個account bid之後提早完
有咩咁奇?bid多d就慣,大把古惑招:(
有咩咁奇?bid多d就慣,大把古惑招 x 2
:36:你咁都唔知?即係話呢個賣家唔老實囉!自己Account投自己貨,以免不合價,又可以呃拍賣起標費,你留意下有條友appendixyo專賣聖鬥士,仲有幾個Account,例如z164010用來set價,抬價及提高出價次數揾老襯,特點係佢次次寫"請看清楚以下圖片及內容,冇心買的話請不要bid",其實佢應寫"。無心高價買就唔好投"至真
我都試過咁樣比人提早完BID 或取消標價
你咁都唔知?即係話呢個賣家唔老實囉!自己Account投自己貨,以免不合價,又可以呃拍賣起標費,你留意下 ...
勇 發表於 13-7-2013 05:58 PM

佢仲有個account係saintseiyayoyo都係佢本人,佢賣好多野最尾都係用呢個account bid嬴番,應該都係唔岩價所以咁做
呢家只會bid即賣價嘅拍賣,無謂煩
見怪不怪
有咩咁奇?bid多d就慣,大把古惑招 x 3
呢個K屎我覺係雙方私下講掂價所以完bid多啲,因買家如出價後,係不能夠再直接再出高啲價而顯示到,舉例如現價係叫緊$100,咁我出$150,即時顯示叫價係$110(每口價$10),如我跟住同賣家傾掂$200,我已經唔可以直接出價至$200,只可以由賣家即時完Bid,第三者睇就以為成交係$110了⋯⋯
呢個K屎我覺係雙方私下講掂價所以完bid多啲,因買家如出價後,係不能夠再直接再出高啲價而顯示 ...
西環老妖 發表於 15-7-2013 02:01 PM

buyer 可以直接出價至$200

(use 直接出價至$200) :71:

but agree見怪不怪
有咩咁奇?bid多d就慣,大把古惑招 x 4:78:
梗係唔得啦,除非該拍賣未有人出價前,個賣家SET咗直接購買價$200就可以,否則出咗價後同一買家係不能直接出價至$200,買家只可以設定最高叫價為$200,如當時個價係$100,出價後會去$110⋯不會一下子跳到$200的,簡單嚟講,你決定出第一次價,就要決定用'直接出價'定係用'最高叫價',明白未?(利申:本人有一個500分以上拍賣帳號)
buyer 可以直接出價至$200

(use 直接出價至$200)

but agree見怪不怪
有咩咁 ...
S20081997 發表於 15-7-2013 04:27 PM
唔啱心水價冇必要提早完結, 求其搵個Acc 去 bid set個底價就可以~
我都認為係雙方私下講掂價所以完bid多啲, 因為有好多拍賣都是在最後幾分鐘個價係咁升的.
咁早判斷唔到價, 無乜可能.