Toysdaily 玩具日報

查看: 4487|回復: 19

[玩具報告] B菜RVF-25 新舊比對簡報

本來都冇諗住買B菜既RVF-25同VF-25G既VRE.2  ,
因為VER.1機形都唔錯,而VER.2有25F同25S都夠玩,
點知呢輪D  B菜價格都幾正常,而VER.2確係改良不少,
都值得收一只黎玩既~

VER.1同VER.2目測最大既比對,就係VER.1當時有明顯既色差,尤其係RVF-25,就看已睇到機背與機翼已有分別~

而下圖VER.2就唔太覺有色差問題~

而VER.1第二個大問題,就係機翼向上微翹~

而VER.2已改善問題~

下圖VER.1機翼展開角度較少,VER.2機翼展開角度較大~

下圖可以睇到,VER.1機倉艙蓋為透明,機艙內機員不能拿出,而VER.2為透明黃機艙蓋,而機員則可拿出,
另外,S.M.S標誌既顏色亦有不同,VER.1為黃色,而VER.2為橙色,
還有,VER.1起落架較短,而VER.2較長~

待續......

下圖VER.1既附加翼,打開既角度限制為90度,VER.2係180度~

VER.1同VER.2既固定筍位大致相同,係有少少分別~

下圖VER.1因為受制於膝關節,屈曲角度少,擺GM時令動作生硬~

而VER.2採用既膝關節,角度較大,擺GM時可令機頭擺下,使動作自然又美觀~

另外,VER.1因為膝後沒有關節,所以如果要擺招牌八字腳的話,唯有偷用大腿與機身既關節了~

鬆開與大腿連接既筍位,即可擺出八字腳,當然筍位一鬆,機體自然也會較鬆散,但不算嚴重~

VRE.2受益於膝後增加既關節,擺姿勢可以更加自然,豐富~

之前提過既筍位分別

肩關節,VER.1比較單薄,一連複雜既金屬關節,最後連接的只係一條幼薄既膠條,老實說這位置真的要小心把玩呢~

而VER.2肩關節情況就改良好多,直接用金屬關節連入機體,感覺實淨好多~

VER.1既另一個缺點,小腹與腰既接合位,用入筍既方式結合,於RVF-25,上輕裝甲可能情況不太壞,可憐25S同25F上重甲時,因太重,導致此位時常鬆脫戀腰,
重複裝合,最後引致滑牙收場呢~

而VER.2則改良使用雙扣式左右扣住,一來同兩點支撐,受力較平均,另外用扣式也較穩固呢~

全身外觀,無議VER.2較好呢~

手踭關節,兩者都是二重關節,但VER.2手踭位可以拉出,所以可以增加活動範圍~

機槍基本上結構一樣,除VER.2用上深紫色外,把手亦有扣位,可固定於手掌中~

除此之外,VER.2更有可動手拍,盾牌細致之餘有開合蓋,更可收藏小刀,當然關節增加了,整體活動能力也都提升~
變形方法大致相同,VER.1因VF25S短脛,到RVF-25S已有改用雙重關節,而去到VER.2,除雙重關節外,
更改良了整個鎖骨位既關節,令到不會有下墜情況出現,真是一讚啊~
期望一直都有平靚正菜,可以繼續買呢~{:1_211:}
岩岩蒸粉!)**入左,抵玩,順手8魚訂埋PARTS,始終呢架機要同3架機仔一齊擺先係佢既精髓{:1_197:}
岩岩蒸粉!)**入左,抵玩,順手8魚訂埋PARTS,始終呢架機要同3架機仔一齊擺先係佢既精髓
Chandlermok 發表於 11-7-2013 11:33 PM

0依!
如果呢隻可以10條魚88,而國寶25F又可以11條魚50,
睇黎再販25F隨時都仲可以平喎,都時人人有平靚正菜玩,
唔知VF27有冇機多貨呢~:73:
十卜有心菜post
依家咁平人人有菜食真係皆大歡喜
我唔係即時入都冇咁驚:):)
回復 3# chinam

25F一定會變黃,所以我冇入,YF27訂左,等25S再販,其他機冇興趣了

171炮灰機3條9 ONLY:36:
Thanks for the comparison photos.  The new version does look better.  Renewal Rules!

VER. 2 真係好正! :35: 不過最近無嘜心機玩! :42:
十卜有心菜post
依家咁平人人有菜食真係皆大歡喜
我唔係即時入都冇咁驚
kit0829 發表於 12-7-2013 12:00 AM

有平靚正菜真係好極~:73:
岩岩蒸粉!)**入左,抵玩,順手8魚訂埋PARTS,始終呢架機要同3架機仔一齊擺先係佢既精髓
Chandlermok 發表於 11-7-2013 11:33 PM

我有模型三隻機仔,必要時可以撐下場架~:77:
回復  chinam

25F一定會變黃,所以我冇入,YF27訂左,等25S再販,其他機冇興趣了

171炮灰機3條9 ONLY: ...
Chandlermok 發表於 12-7-2013 12:13 AM

炮灰都好價,但係有次貨,未玩就自爆,所以唔考慮LU~
27就唔同了~:78:
Thanks for the comparison photos.  The new version does look better.  Renewal Rules!
gundammsz010 發表於 12-7-2013 12:34 AM

人型VER.2真係好好多既,飛機反而冇咩太大分別~:73:
VER. 2 真係好正!  不過最近無嘜心機玩!
可變戰士 發表於 12-7-2013 12:52 AM

玩玩具開心D,開黎玩下啦~:73:
原來VER 1的顏色有咁大問題
呢個post好有用,...一早想睇佢地既分別有幾大..謝大大post:77:
師兄good post!! :71:

今次個色調做得比較好, 真係睇得開心好多~

月底就VF-27, 希望呢隻1.5版都唔會令人失望啦, 哈哈~