Toysdaily 玩具日報

查看: 78050|回復: 25

[改造交流] Modular Houses 加燈教學.

首先要謝各位對我set modular houses 嘅喜愛:),呢套Lego 的確係我嘅最愛,(廣告時間: http://toysdaily.com/discuz/thread-210037-1-1.html) display 咗幾年,就算搬屋都keep住,其他Lego Star WarsPirate Pharaoh d,一早就比我拆散入袋,收返哂入櫃{:1_204:}。早先有師兄問我點加燈,雖然我都約略講過點整,仲(求其{:1_197:})搵咗條片比大家參考,相信各聰明嘅師兄應該都整到。
不過咁啱昨天我病咗,攞咗病假''係屋企,食完Panadol燒退咁d,無咁辛苦,見set Green Grocer 都幾污漕,就抽出黎切底清潔一下,順便影返d相教返點加燈,本來想昨天就出post,不過大概係d藥力過咗,又燒返起,最後不支倒地:59:,卒之今日先出到post! Anyway,呢個post希望幫到仲未整嘅師兄。
材料都係我五年前係鴨寮街買落
電箱(最好有開關),(五年前只係5蚊雞)

燈泡仔(or LED燈)(因為Green Grocer又係早出嘅modular house, 所以d燈仲係燈泡仔,不過我反而鍾意燈泡多過LED燈,燈泡仔d光比較柔和,襯返modular house tune)五年前鴨寮街有個街邊小販檔賣一蚊一粒,超抵玩。不過而家唔知仲有無。
電線顏色代表亮度,藍色最光,灰色最喑亦偏黃,用作住宅燈光比較好,相反藍色好光,我用佢做商店光。

呢個我唔佢叫乜,不過都係鴨寮街買,好似十蚊一排,自己剪開用,用黎connect d電線同燈泡,雖然唔用佢都得,不過有咗佢會整齊d
寶貼 用黎幫燈泡定位
電線 若干
電芯(好廢,這個當然要吧)
首先好似咁様張所有野連接一齊,兩個connector分別連接唔同層數嘅燈泡,中間用電線連接。燈泡仔正負極亂駁都著,不過LED就要分返正負極,留意!
測試一下。
到主角出場,洗完白白嘅Green Grocer
首先係後面抽走一片磚比電線入屋,用寶貼按需要定位,我會跟返現實應有燈光位置放燈泡,咁會好睇一d!一層兩個燈泡一般都夠。

咁様
測試一下
偷睇下入面

二樓一樣。
測試一下
偷睇下入面
背面個connector我都用寶貼stick 住係牆上面,整齊d
最後
大功告成

希望各位鍾意:he::78:,最後記得唔好長放電芯係電箱入面,d電池水會漏出黎的。:74:
師兄 正正分享
我有多個小方法補充,
1. 就係當電線貼在屋內時, 不同色線同blue tak一起黏是 "走明線" 不好看. 我会统一再用膠條封哂D線 ..... 膠條就用星巴你咖啡內可取的彔色熱飲飲管( Mac XX是啡色 ; Maxxm是紅色) ... 重要係Free既
2. D燈盡貼在屋內前幅牆 or 頂. 總之在偷窺窗口是不正視到燈胆 ...因影喎到燈下景物

Sapphire師兄 - 可否交流下街上的路燈同 D招牌加燈可能性 ?
多謝師兄教路!:77:
睇完師兄之前個post我都去買左set 10232
一路都想知師兄點加燈同內籠係點樣~
e+終於睇到了..可以參考下..thx
睇完,一定要覆,一定要讚。

師兄好有心!:71:
我唔玩lego,但教學好正,支持
師兄 正正分享
我有多個小方法補充,
1. 就係當電線貼在屋內時, 不同色線同blue tak一起黏是 "走明線" 不 ...
nela 發表於 11-7-2013 06:21 PM

你的提議很好,等我都試下你個方法收埋屋入面D電線先。
另外你提出在街上路燈同招牌加燈,其實我以前試過,下面幾張相係以前拍落的。

我遇到幾個問題,之後就無再整。

我試過用手搖鑽鑽穿條燈柱,整爛幾條:53:.最後相中那條其實後面都係爛的,借位影下相仲得,現實display出黎就唔係咁好睇。
第二是燈柱底下電線無位走,我又唔想鑽穿磈底板,再成個升高去走線,相中都係就位影下相算對自己幾個鐘努力交代下。之後我就無再試。:45:
返而market place果棧街燈,只要換件Lego件,就可以穿條燈泡仔過去做街燈,到而家我都keep住(不過上次影相無著到,只因為家裏唔夠電心,夜媽媽又唔想落街買
:ar:
至於在招牌加燈,我都想過下,不過真係無計,希望有各高人指點,到時我可以抄考下。
{:1_220:}
資料豐富有用
頂置一下俾大家參考參考吧
^_^
多謝版主頂置(這是第一個頂置post 呢!:35:)
回復 7# Sapphire
謝分享,我也不想鑽穿底板。
燈柱,我有想個用電池開関,省咗電缐,但燈柱形要改樣了。
要再度度:!
回復  Sapphire
謝分享,我也不想鑽穿底板。
燈柱,我有想個用電池開関,省咗電缐,但 ...
nela 發表於 13-7-2013 10:31 PM

其實我見過有人張Lego 人仔支激光劍整到發光,好想知點整,可能用到係燈柱同招牌度
今日去過鴨寮街,間街邊鋪仲係度{:1_208:},不過依家賣$5 四粒,藍色線變左白色,火數一樣。電箱仔好多鋪頭都賣6蚊,不過比我搵到間賣5蚊。掃左50粒燈泡仔同8個電箱仔{:1_214:},比之後D屋仔用。
今日去過鴨寮街,間街邊鋪仲係度,不過依家賣$5 四粒,藍色線變左白色,火數一樣。電箱仔好多鋪頭 ...
Sapphire 發表於 23-7-2013 08:56 PM

師兄介唔介意PM我間野位置或者個名~過幾日去搵 THX
好正, 唔覆對唔住自己及師兄~ {:1_223:}
真係好正, 好岩我呢亭新手用...

另外, 本身有個得2000(定2500,唔記得)既外置電, 俾手機用果d, 不過得2千幾太少無乜用, 可以廢物利用將佢取代電池箱嘛?