Toysdaily 玩具日報

查看: 4147|回復: 28

[分享討論] VOOV雙面車的特殊意義 PART 2

上面的劇場很久以前出過, 因為之前死LINK了, 現在再貼一次作為引子,
少有地全用車子作為角色擬人化, 去表達雙面人的生活方式.

VOOV雙面車令我最深刻的, 還是細個時會穿著的雙面衫,

細個家貧(現在仍是), 沒多錢買衫, 但又不想太寒酸,
所以媽媽很喜歡買這種雙面衫給我,
穿完洗乾了, 反轉來穿, 又是一件新衫.
好像很抵著, 其實不好受,
對衣服有認識的人都知道, 外套外面擋風, 裡面保暖,
面裡的質料不一, 調轉來穿功用就全沒了,
而且一邊車綫外露, 難看極了, 有苦自己知,
不過起碼是童年的生活回憶之一, 一見回這種雙面車,
那種感覺又回來.

其二, 無論是雙面衫, 還是雙面車,
對我來說都是童真的東西, 但是以前有一個瘋狂的作者,
利用這個原理, 創作了一個變態的招式.
那個就是著名港漫海虎/武神作者肥良了,
漫畫武神有一個角色, 有一招得意絶技,
'上帝之手', 名字神聖, 但招式絶對邪惡,
試幻想一下將人體轉化為雙面衫/雙面車的原理,
不明白還好, 明白了會更覺心寒.

其三, 這玩具正好向小朋友介紹三維世界的道理.
一個立/長方體, 總共有六面, 上下左右前後.
在三維的世界裡, 作為人類正常雙眼, 同一時間最多只能看到立體的三面,
無論怎擰轉車子, 怎也只能看到最多三面.
(據說某些動物, 有多個複眼, 可以比正常人看多一些範圍)

跟據這個原理, 如果我們只是想影一張車相放上網的話,
只需貼最多三面便可以了, 其他地方不貼, 也不會有人看得到,
(這個也是練精學懶的方法之一, 很多商業上的拍攝設計都會用到, 例如玩具的官圖, 總是不會多影背面圖的)

最後, 要嚴肅一點, 這個表達方法, 是VOOV M記版才能做得到,
盒玩版是做不了的, 所以才是這個M記版最獨特的意義.
就是M記版的VOOV車, 比盒玩版更像六個面的'一口箱子'.

將車子攤開, 剛好可放得下一個HA 人仔, (盒玩版太細, 結構也較複雜, 放不下)

想到了我想表達些什麽嗎?

對, 是棺材.
完全沒有不敬的意思,
因為以前我也經歷過至親離去的回憶,
所以對這個物件印像很深.
過往也出個一個叫'一個人的喪禮'的劇場POST,

棺材, 又叫四塊半,
為什麽是四塊半?
因為長方體四面長的各一塊,
另外前後兩塊方型較小, 合起來只佔半塊,
所以總共只有四塊半, 因而得名.

當朋友升職, 我們會祝他'升官發財',
其實, 原句的意思應是升'棺'發財, 棺材的棺.
人死才會升棺, 死和發財有種不可分割的關係,
所以也有句: 升棺發財死老婆.

小時聽來很可怕, 那即是謀財害命?
大個想來, 又受杜棋峰電影'大隻佬'影響,
心想也不是那樣可怕.
科學一點來說, 死和發財, 不一定是因果關係,
不是有人死, 才能發達, 或者發達後, 一定要有人死才行.
只是兩者剛好偶然或必然出現已,
有死, 有發達, 有發達, 就有死,
可能只是自然界一種'零和'的平衡吧?

人們常說, '蓋棺定論',
是指人死了, 才好評論功過,
因為人一日不死, 也不知道將來會否做好事壞事,
說不得準, 而且很多地方也要很多時間研究才可批評,

只是, 人一死後, 就可以任意批評嗎?
另一種說法是: 死人是不會說話的,
無論你怎樣批評, 是對是錯, 他也不能自辯, 反駁, 也不公道.
所以有人說不要說死人壞話, 一來怕鬼來,
二來也是一種'口德'.

生前不能批評, 死後也不能批評,
那我們怎樣認識歷史呢?
我也想到頭暈了.

怎也好, 人死如燈滅,
死後不帶走半點東西,
生時光禿禿, 死後也應光禿禿,任輕煙飄到遠方.

(後話: 本來是一個開心的玩具, 最後好像嚴肅得格格不入, 所以才另文分享,
怎也好, 同一件玩具, 不同人玩, 會有不同的感受)
{:1_198:}你使唔使咁嚴肅?咁啟學性?

好!
我同你玩!

首先,先講雙面褸。
近年出既款,已經好左好多。盡量唔會車線外露。
亦無兩邊唔同功能既問題。
我都有件雙面羽絨。{:1_230:}

關於雙面…
近日都同網友傾過類似問題,關於「隱瞞」。

A於公司犯錯。被上司質問後,因為已辭職,又性格使然。老實交待。
結果臨走也要寫悔過書。之後上網分享這件事。

網友B覺得,正傻仔,唔係斷正,應該打死都唔好認。
網友C就覺得,一人做事一人當,認錯點解會被人講成「傻仔」?覺得B既思想好黑暗。

C私下問我,點解B可以咁樣諗野。

小弟就咁樣答佢:
「認左唔係『錯』。
係戇居。
正確,但戇居。
我有時都會做一D正確但戇居既野,
但做野就真係可免則免…
唔通你老細亂拋垃圾,你走去篤佢?
你唔睇燈過馬路,會唔會見到警察走埋去自首?」

去到尾,我覺得主動呃人就不該,但如果連「隱瞞」都唔用黎保護下自己…又太傻。

關於「死」…
遲D再傾。

回復 2# 原罪

A於公司犯錯。被上司質問後,因為已辭職,又性格使然。老實交待。
結果臨走也要寫悔過書。之後上網分享這件事。

網友B覺得,正傻仔,唔係斷正,應該打死都唔好認。
網友C就覺得,一人做事一人當,認錯點解會被人講成「傻仔」?覺得B既思想好黑暗。

C私下問我,點解B可以咁樣諗野。

小弟就咁樣答佢:
「認左唔係『錯』。
係戇居。
正確,但戇居。
我有時都會做一D正確但戇居既野,
但做野就真係可免則免…
唔通你老細亂拋垃圾,你走去篤佢?
你唔睇燈過馬路,會唔會見到警察走埋去自首?」

去到尾,我覺得主動呃人就不該,但如果連「隱瞞」都唔用黎保護下自己…又太傻。

我覺得你朋友的事很有趣, 雖然未必和'雙面'有關, 但也很值得一談.
'坦白'是否'愚蠢', 有時也很'兩面'.
如果資方已經擁有所有罪証, 如果不坦白的話,
可能後果會更嚴重, 失職加上不誠實,
你見近年好多高官同明星犯錯/貪污, 越不認傳媒便公開更多資料,
到時一發不可收拾, 那不如一早便認錯, 那便大事化小,
這個也是公關的一種, 坦白有時也是一種聰明的做法.

當然有時資方/傳媒未必擁有所有罪証,
只是想'大'你, 讓你心虛已,
最後'坦白'還是'隱瞞', 也是一種'博奕', game theory,
我很喜歡這個理論,
之前來香港的諾貝爾經濟學得奬人JOHN NASH便是以研究GAME THEORY而著名的,
電影'BEAUTIFUL MIND 有你終身美麗'就是講他的事跡, (當然有真有假)

GAME THEORY其中一個關於'囚犯認罪/不認罪'的例子,
很適合應用你上面的例子,
不妨一看~~
(後加: 人生如賭博, 我們有時不求贏, 因為就算贏, 可能只贏得一粒糖,
但是如果輸了, 可能會賠上所有, 例如生命/前途,
除非不上這個人生賭枱賭博, 否則的話,
我們只求'輸少當贏', 博奕就是考慮各種成功/失敗的後果, 和出現的機會率)
It seems that I'm watching a NICAM TV. When we play the toys happily, suddenly we have to face a serious topic.
Not "a serious topic", but "two serious topics". About death and honesty. C-hing are 殊不簡單!
It seems that I'm watching a NICAM TV. When we play the toys happily, suddenly we have to face a ser ...
lk_yau 發表於 9-7-2013 11:51 AM

唔, 人生就係咁, 當我地開開心心去旅行,
下一步可能就面對死亡的威脅,
世事無常.:o
唔, 人生就係咁, 當我地開開心心去旅行,
下一步可能就面對死亡的威脅,
世事無常.
cliffordchan107 發表於 9-7-2013 11:53 AM

Change the website from "Toysdaily" to "Ethicsdaily". {:1_205:}
回復  原罪

結果臨走也要寫悔 ...
cliffordchan107 發表於 9-7-2013 11:22 AM

小弟舉既例,其實並唔係想講"搏奕論"。

(當然想傾都得:58:不過連「死」都未傾…唔開新題住。)

其實,我係想同C講。
佢太精神上潔癖,佢會指責其他人「犯規」,「唔老實」…

但你自己呢?
光明磊落,並唔係講咁輕易。
係咪真係一個謊你都唔講?
你有無試過讚個唔靚既人靚?{:1_235:}

但依家就出現一D人,對其他人既道德要求去到唔合理既地步。
而對自己呢…「搵食姐」~{:1_203:}

最恐怖既係,以為指責別人既不道德,自己就會「好似」變得道德左咁。
你睇下報紙雜誌點樣報道。

一邊貼人走光相,一邊話人淫蕩:45:

呢D…已經超出變面既程度,直情變態!
(p.s.唔使責疑小弟道德,我污糟辣蹋。{:1_207:})
回復 8# 原罪

我明白了, 你想說的是'道德高地',
可能我唔識你朋友之間關係, 所以get錯了, sorry~~

不過這個也很有趣, 上開網/留意時事都會留意到這個情況,
人是自私的, 寛己嚴人也是人之常情,
人可以做到博愛, 但很難做到兼愛, 用同一把尺去愛/待人.
當然現實上真的有這類聖人, 但總不能要求其他人和他一樣做,
所以才需要'法律/制度/民主', 去制衡個人的'偏頗',

不過如果去到另一極端,'道德底地', 也是有點問題,
有些人知道自己錯, 但也大安旨意:
[我係衰呀, 全世界個個都係衰啦, 我又唔係最衰個個, 你唔話佢地?
根本全世界都係衰人!]
上面的情況也不少見, 將道德價值退到無底綫的地步,
也有點不妥.
Very common wor. 你睇振英哥當年鬧唐唐潛建幾狠/狼, 到佢自己.....:38:
回復  原罪

我明白了, 你想說的是'道德高地',
可能我唔識你朋友之間關係, 所以get錯了, sorry~ ...
cliffordchan107 發表於 9-7-2013 12:55 PM

:36:又無話get錯既。傾下偈姐。

道德低地…

死勒?我係咪都係強佔道德低地,成日答人,

「得!一日最衰都係我」{:1_229:}
用"攻擊"來"防守", 好常有. 明知自己身有屎, 鬧左人先, 自己果舊屎就未必有人覺, 過骨後, 人地又冇你祔
又無話get錯既。傾下偈姐。

道德低地…

死勒?我係咪都係強佔道德低地,成日答人,

「得!一 ...
原罪 發表於 9-7-2013 01:02 PM

坦白講, 好多時認錯, 不是真心認錯, 都是被迫才認的,
你睇高官認錯, 有邊一次唔係搞到民怨先出黎認吖?
寫晦過書, 有時唔係真心認錯, 只是想減刑, 等等.

一是晦氣說話: [係呀, 乜都係我錯晒, 得未吖!]
都係認錯得唔憤氣的,
即係好似你的例子, 不過都係大部份人都會咁, 我都係, 人之常情.
Change the website from "Toysdaily" to "Ethicsdaily".
lk_yau 發表於 9-7-2013 11:57 AM

我鍾意appledaily多d~~(只限副刊版)
Very common wor. 你睇振英哥當年鬧唐唐潛建幾狠/狼, 到佢自己.....
lk_yau 發表於 9-7-2013 01:02 PM

其實時間差少少, 如果遲多少少振英都俾人揭發, 之後先投票, 可能結果又會唔同咗,
時也命也~~