Toysdaily 玩具日報

查看: 11793|回復: 63

[玩具報告] 最有意義的M記開心樂園餐玩具: VOOV雙面車

上一期M記餐送的玩具, 特色是可以轉換成兩個車款的雙面車.
以前也買過盒玩版的, 不過和M記版的差別很大,
雖然只是贈品不應計較, 也略感失望,

最主要的是要貼大量的貼紙,
除了某些刻畫, 大部份都是素素的, 像一口箱子多些.

感覺就像TFP AM的日版TF,

剛好我也有一款類近的車型, 可以比較一下,

不單外表上色刻劃, 連變形分件結構也是盒玩版多一些,
M記版只有六板分件, 可一個長方型箱子一樣,

盒玩版車底有車款資料, M記版從略.

順道也看看變形後另一型態, 外型竟然也差不多,
我懷疑這個是照搬盒玩版同一款的.

細節當然不可比較.

同款還買了另一架, 不過玩法一樣, 從略了.

車型SIZE和TF CV CLASS差不多, 或可夾夾來玩,

玩具是簡單兒童向的, 大人跟本不會看得上眼,
不過在M記買完後見到有不少小朋友即場拆開了來貼貼變變,
玩得很開心, 也不計較貼紙貼得不好, 也不會只是忙著打手機,
令我覺得成人包括我, 可能仍然玩著玩具, 但已經少了小時玩玩具的童真.

當然這玩具帶給我的感覺不只這個,
感覺比玩具介紹更多, 下文再補,
幾款贈品裡面我只對那可以變成老麥的貨車有點興趣呢~
:63:換唔到麥記餐車,最正架!會著燈!
換唔到麥記餐車,最正架!會著燈!
原罪 發表於 8-7-2013 01:33 PM

幾款贈品裡面我只對那可以變成老麥的貨車有點興趣呢~
手榴蛋包飯 發表於 8-7-2013 01:32 PM

個架我都錯過了, 好多間都買唔到~~:79:

貼貼紙也有貼貼紙的樂趣.更何況呢隻要貼得好對大人來說一點都唔易..同埋我每款換了2-3架.一架自收,一架送比人,一架粗玩...真係食到咀都歪埋:34:
貼貼紙也有貼貼紙的樂趣.更何況呢隻要貼得好對大人來說一點都唔易..同埋我每款換了2-3架.一架自收,一架送比 ...
老文 發表於 8-7-2013 03:43 PM

'真係食到咀都歪埋'{:1_215:}
咀歪會唔會是因為其他原因, 例如......{:1_227:}
回復 8# cliffordchan107

原來正價貨係仔細咁多,同埋唔洗自己貼貼紙...好彩你POST出來比較..咁現在吉島冧緊果幾款睇怕可以一入了:77:
回復  cliffordchan107

原來正價貨係仔細咁多,同埋唔洗自己貼貼紙...好彩你POST出來比較..咁現在 ...
老文 發表於 8-7-2013 04:20 PM

好似廿幾? 我記得初出正價賣八十幾, 真係揾鬼賣,
(所以之前有版友買完都呻笨~~)
PS. 你好似仲未回答我問題? 咩事咀歪? 講~~{:1_214:}
回復 10# cliffordchan107

兩草矣....!!真係超抵玩..仲買到你唔買:34:
回復  cliffordchan107

兩草矣....!!真係超抵玩..仲買到你唔買
老文 發表於 8-7-2013 04:47 PM

不過隻隻玩法都差唔多, 都唔算多車款, 如果好似TOMICA咁多種車都有得變就更正斗了~~
話說VooV系原來都分好多個系列架!!{:1_228:}
麥記既係低B級別
而你之前買既係低能級別!!

等我又响哩個時候抽下水先!!!{:1_238:}
http://toysdaily.com/discuz/thread-210306-1-1.html
貼貼紙也有貼貼紙的樂趣.更何況呢隻要貼得好對大人來說一點都唔易..同埋我每款換了2-3架.一架自修,一架送比 ...
老文 發表於 8-7-2013 03:43 PM

哩位同學駛唔駛補鐘??收你平d丫??!{:1_203:}
不過隻隻玩法都差唔多, 都唔算多車款, 如果好似TOMICA咁多種車都有得變就更正斗了~~
cliffordchan107 發表於 8-7-2013 05:27 PM

咪放過佢, 仲未回答你咩事咀歪ge問題    {:1_196:}
哩位同學駛唔駛補鐘??收你平d丫??!
sundaydriver 發表於 8-7-2013 05:31 PM

補鐘都搵龍小菌 la.:35:
:*可惡啊!原來係你地換哂黎玩!我行左十幾間都換唔到啊!