Toysdaily 玩具日報

查看: 11218|回復: 18

[分享討論] 關於ROBOT魂 Ξ 高達 面相問題

從Ξ高達官圖到實物展出再到發售哩半年以來,我見到好多人話隻野面相好傻/好肥/好長/好搞笑/好XX之類言論...
其實小弟個人覺得之前監修佐咁耐,仲特登將頭雕放大來對比修正,咁都系5似實在講5過去.
於是隻野到手之後我第一件事就系觀察頭雕同面相部分,然後再上來TD對比各位大大PO過既圖,終於發現非常重要既一點..:74:

滲線之前

第一感覺就系面部偏長;另外散熱孔(嘴)偏上方,令人更加覺得下半邊面又大又長:68:

---而實際上,Ξ塊臉一啲問題都無...:67:

滲線之後

覺得點樣?系米好神奇?同原設定幾乎一模一樣了:71:

有好多人都系選擇用油性或者極細鉛筆來描線
可惜用一般筆描方式來描線系畫5到果度的{:1_222:}

因面罩裝甲阻擋,而且散熱口本身系鏤空設計,所以大多數人都無同面部滲線.
但系,面頰同眼框的刻線直接影響到面部觀感{:1_220:}

解決方法:
用最傳統的滲線方法--琺瑯漆+稀釋劑/ZIPPO油,以極細面相筆來滲.
操作並不復雜,希望最終效果會令各位大大滿意

以上乃小弟劣見,有錯誤之處歡迎各位指正:64:
雖然我無入......但謝謝師兄分享{:1_205:}
神來之筆!ching超勁:71:
隻高達即刻醒哂!
謝指教, 但琺瑯漆+稀釋劑/ZIPPO油呢一點, 個比例要點調校?
再謝!
Good trial and support! :71:
頭像被屏蔽
滲線的話我推薦一件工具
佢就係GAIA既G-06
http://www.gaianotes.com/products/g-goods_g06.html
好似我呢D專滲ROBOT魂既人黎講呢支野真係好好用

不過呢隻不肖子我真係買唔落手:26:
上左妝果然靚仔曬:71:
謝指教, 但琺瑯漆+稀釋劑/ZIPPO油呢一點, 個比例要點調校?
再謝!
luciferdark 發表於 5-7-2013 10:03 PM

一般系1/5~1/10咁上下..
視乎妳想要深啲一次搞掂定系淺啲滲多幾次
雙眼太貼很呆,死症
裝甲仔 發表於 5-7-2013 11:16 PM

眼距無問題,因為用金屬漆令明暗部分太分明所以令人錯覺眼距太近(拍攝時反光點會集中於中間).
順便,你個頭像果種先叫死症.. {:1_229:}
頭像被屏蔽
我都買咗.....呢隻樣醜係事實.....
裝甲仔 發表於 6-7-2013 01:19 AM

反正滲線之後效果我好滿意囖..
你既然始終睇佢咁醜我都無辦法改變你主觀觀點噶:38:
或者你自己想下辦法改到你睇佢順眼為止{:1_220:}
頭像被屏蔽
nice work.  looks better than before.  support.
look good where can buy this GAIA G-06 pen pal? thx

滲線的話我推薦一件工具
佢就係GAIA既G-06

好似我呢D專滲ROBOT魂既人黎講呢支野真係好好用

不過呢隻 ...
kyo353 發表於 5-7-2013 11:28 PM