Toysdaily 玩具日報

查看: 7403|回復: 17

[吹水專區] (台灣)蘋果臥底 揭網路寫手 滲透56論壇

http://www.appledaily.com.tw/app ... 6%E8%AB%96%E5%A3%87

看到台灣萍果日報關於網絡打手的收費標準,如果放於TD我想都夠我食餐唔錯的.
你又可以賺到幾多??

網路口碑行銷收費表
◆口碑置入 350元
30字以上自問自答
◆圖文分享 6千至8千元
600字發文及 6張圖以上,保證10則以上回應
◆文字情境 4千至5千元
500字發文,保證5則以上回應
◆臉書粉絲團 每月2萬元
50則發文以上,每月4次贈獎
◆部落客撰文 專案報價
依部落客稿費3成收取服務費
資料來源:博思網路、《蘋果》採訪整理

口碑工讀生工作內容表
◎生帳號 1000元
在指定56個論壇創帳號密碼
至各論壇發文或回應1至2次
◎養帳號 1500元
每月發100篇以上推文
每周根據推文表,選10篇文章推文回應
資料來源:《蘋果》採訪整理
如果以上價錢係港幣,我會入行,
如果係美金,我會轉行~~~~~~~~~~:35:
回復 2# Garycharm

可惜係台幣...
如果係港幣我先唔會轉呢段新聞出來.
我入o左間鬼屋,.....我講 lego,
砌o左兩個鐘都仲係砌緊個地台。

我頂~~~~~~
咁日元同越南盾直頭恥笑,因為浪費時間
大家唔好要求咁高啦,
有d打手每帖剩係賺五毛咋~~
我入o左間鬼屋,.....我講 lego,
砌o左兩個鐘都仲係砌緊個地台。

我頂~~~~~~
Garycharm 發表於 5-7-2013 11:43 AM

咁精彩??
順手你搵返上兩輯人仔包有D蝙蝠人會合用.
大家唔好要求咁高啦,
有d打手每帖剩係賺五毛咋~~
cliffordchan107 發表於 5-7-2013 01:47 PM

我地覆得的都比較長篇同懶有HEART咁,5毛錢好難搵食呀!
回復 2# Garycharm

喂唔係WOW,我自己睇返有D唔對路.

600字發文及 6張圖以上,保證10則以上回應

6千台幣都唔少野WOW,一星期3篇,一個月4星期,HK$都月入過萬,可以入行WOW!!
下...  30字自問自答有350台幣,我覺得都好好喎...

窮人上
下...  30字自問自答有350台幣,我覺得都好好喎...

窮人上
呂品器 發表於 5-7-2013 02:03 PM

你係窮人?!
咁我以後唔同你玩喇~~~~{:1_203:}
回復  Garycharm

喂唔係WOW,我自己睇返有D唔對路.

600字發文及 6張圖以上, ...
warxv 發表於 5-7-2013 02:02 PM

等我又搵下 D 廣告 friend 去八下先~~
分分鐘多份外快~~~~:)     

Lego 同砌模型一樣,都幾易眼闊肚窄。
之前因為俾某老友毒到,買o左兩盒大 lego,
都未開工。
行過現時點,
記起果盒「諗o左好耐但係冇買」o既鬼屋,
我唔識死戇居居走去問人有冇現貨,
你都知呢盒o野冇行貨啦,佢竟然有貨!

正要乖乖地俾錢,我又忽然記起你介紹過有一盒霍格華玆好鬼靚,
我唔識死又問下佢有冇,
佢老哥竟然好開開心大大聲咁答「有」。

於是,
我就冇o左 3 K ...............
{:1_207:}
我地覆得的都比較長篇同懶有HEART咁,5毛錢好難搵食呀!
warxv 發表於 5-7-2013 01:58 PM

而家揾食艱難, 遲d做打手可能要寫篇論文, 做埋research先有錢收~~
我知有人收錢在"關飯"網站寫好的餐廳評語. 所以有時評語不能盡信.
我知有人收錢在"關飯"網站寫好的餐廳評語. 所以有時評語不能盡信.
lk_yau 發表於 5-7-2013 03:31 PM

唔, 個度d食評好多都出晒名, 有時上去都剩係揾食肆地址~~:36: