Toysdaily 玩具日報

查看: 10379|回復: 20

[玩具報告] 幻之閃光!!!!—ROBOT魂 SP RX-105 ΞGUNDAM 完全玩評報告

說它是幻之機體,一點都唔失禮。點解?印象中,有佢既玩具,極少;動畫上無出現過,只曾經出現在小說之上。老實說,喜歡動漫的,會走去看小說的,的確不多(起碼小弟不會這樣做)。不過,正因為少,所以它出了,我就馬上付鈔。作為R魂,膠公仔一隻,要一隻金牛,的確是貴,但貴得來,有點價值,去報告﹗

足本報告,請到小弟的BLOG看看,謝謝:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/1235242/index

素體直立一影。講真,隻野有番咁上下SIZE,企係度自然有番咁上下氣勢,感覺唔錯。:65:

可動度算是相當不錯。之前聽有人講過,隻野個裙甲扭爆左。我個隻都差點出事,因為個裙甲唔知咩事,上得超實,呢點真係做得唔太好。:46:

上架一影。上架既插分背插和PATPAT插,我就用背插,因為唔會有支野係中間,影相個陣可以自在D~:43:

由於大舊,所以可動度高,看下去還是覺得沒有動過一樣~:80:

腿部可是很靈活呢﹗

飛行動作無問題:handshake:

開槍感覺唔太好,點解?因為個頭既可動度,真係近乎.....零,無計。由於受設計所限,無法子,將就下玩啦~:help:

試下玩飛腳先。呢度做少少溫韾提示,玩個陣要小心心口個兩支野,因為你做動作個陣,好多時候都會郁到佢~

係時候出仔。得兩個,係咁多

由於腰部可動度不高,真係無咩動作可以做到~

當然要影下雙劍啦~

最後,去下個真正飛行MODE先。有人話,呢個係變型,但只係將幾塊野拿高少少,算唔算「變型」呢,真係見仁見智了。

最後,當然要上埋武器一影啦。

講真,好少玩咁貴既R魂。值既其中一個原因,亦可能係最主要既原因,是少有。至於可玩度是可以接受的,不過,先決條件,係你要識得玩R魂先得。講真,玩R魂,你好難要求有咩高質素既上色。如果要這樣的質素,玩MB或者超合金的MACROSS,感覺可能更好一些。所以,我玩R魂,評定佢好唔好,最主要都係睇可玩性。

呢隻,算係做得唔錯。

優:
1. 造型唔錯,頗為吸引。
2. 少有的公仔,難得一出,很難不入。
3. 可動性不錯。
4. 上架下架相當方便,玩得開心。

劣:
1. 價錢偏貴。
2. 和官圖比較,有點點貨不對辦。
3. 配件真的太少了。
4. 頭部可動度低。
5. 太多拮手部件,影響玩樂的過程。

玩樂建議:
1. 擺好POSE才上架,會開心好多。
2. 腿部接地性不錯,但腰部很不行,要小心處理。
3. 由於個別部件很客易出問題,例如小腿,請小心把玩。

小弟的BLOG——上百個R魂玩評報告:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/1235242/index
不孝子質感如何
膠唔膠?
回復 2# okmijnuhbyg1

其實唔算好膠,可以接受~
樓主有冇入gundam fix 果隻?
回復  okmijnuhbyg1

其實唔算好膠,可以接受~
kkkiii0079 發表於 3-7-2013 09:50 PM

有次見到艾比安實物膠到冇朋友
我差唔多畫好線,仲差水貼...:80:
回復 6# stonekeung01

我唔上水貼了,手勢唔好~同埋依家都幾原汁原味~
good Pics,練習緊用超幼筆滲線中、希望快完成。
飛行mode雖然剩係升起幾塊野,但開後先係依部机真正實力,D速度爭幾遠
回復  stonekeung01

我唔上水貼了,手勢唔好~同埋依家都幾原汁原味~
kkkiii0079 發表於 3-7-2013 10:16 PM

me too原汁原味愛好者!:$
可動很不錯!!
但是看看當年0025的價錢就覺得實在是感傷:$
冇畫線都算啦
連decal都冇,封面與內容不相符喎
很正的報告!!

希望我今日內可以出玩評。滲線都玩左我三個幾鍾。。。
支持3k兄.....可惜膠達我追求高質....冇買 :oh:
多謝大家支持先,希望出個報告能令大家更喜歡它。
BTW,連敗兄無入呢隻,我重等緊你出報告啦~哈哈~