Toysdaily 玩具日報

查看: 13170|回復: 16

[玩具攝影] Iron Man Mark 6-S.H.Figuarts改造示範vol.2

話說上回改造了WAR MACHINE,我沒有理由不改造MARK SIX的
今次會分享較多改造細節
未看WAR MACHINE的朋友,請先看一看再來
材料之類我不再重貼,基本上一樣
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-210015-1-1.html

首先,在頭部如何輕易打開MASK部份已不損塗料
有師兄教用風筒,但我怕太熱會起油,還是用實在的物理方法
慢慢鑽一個洞,鑽到見到MASK的底部就"督"出來
真的要細心和慢,鑽穿左,樓主本人不會賠返比你:ar:

然後與WAR MACHINE做法一樣,慢慢界出眼的大小,再貼上

完成後我發現兩個問題,
1---MASK下半部是透明的很透光,找黑色MARKER把眼以外的位置塗滿吧

2---中間完全透光,這就不行

找黑色膠布剪好位,貼一塊即可

頸部可以鑽一個2MM的洞走線
小心不要鑽穿或與BALL JOINT相交

接著到胸口,先打開胸蓋
有兩個荀位,用尖嘴夾慢慢推出來即可

推了出來很容易地在心口鑽一個3MM的洞

由於電池方面沒有WARMACHINE的尺寸那樣好,我自行切割位置
藍圈位國是兩塊鐵片

加上開關

另外心口的3MM燈要用微粒的,不能用大,否則腰部不能活動

排好線,大致上完成
又來圖片分享,手機影,不喜勿插,謝謝

真用心~直接改造需要很大的勇氣{:1_220:}

:Dthank youcergo
好仔細
不過我唔夠膽鑽落隻三魚既figure到 {:2_303:}
我都入左M6同WM,唔改已經好正....大大改了就錦上添花...但我技術係有限公司....還是以不變應萬變會好D!!!
支持改造教學! :71:
想問下大大心口銀色位,洗左係米應該係透明?因為我五想將心口讚左佢xdxdxs
嘆為觀止~~~~~~~~~~:71:
手工太好了~~~~~~~~
實在強得很.
這些技術不是屬於我的! :DD
想問下大大心口銀色位,洗左係米應該係透明?因為我五想將心口讚左佢xdxdxs
怪物et 發表於 3-7-2013 11:25 PM

其實透明部份係心口蓋,只要督左出來就ok,上圖有寫,唔明再問:)
Iron Man d燈睇落偏紅
係咪攝影問題?

但係其實已經好好了:$
Iron Man d燈睇落偏紅
係咪攝影問題?

但係其實已經好好了
chuboy 發表於 4-7-2013 12:55 PM

我都想知點解,用既係白色LED,可以係內部既紅色反射成咁
我會做多隻戰損版,或者到時試下係表面上一層透明藍會唔會好D
有心有力~~~ 勁呀