Toysdaily 玩具日報

查看: 9503|回復: 33

[玩具報告] 童年回憶 D-Arts 鋼鐵加魯魯獸

兩年多前Bandai宣布發售戰鬥暴龍獸時
那一刻真的是非常感動
心裡想著較高質素的數碼暴龍figure終於出現
可是D-Arts數碼暴龍這一條線卻波折重重
產品與產品發售的間隔不斷延長
發售墮天地獄獸後 我真的以為這條線已經byebye了

誰知道又宣布推出紅蓮騎士獸
真的讓我萬分雀躍
非常遺憾 它的可動性卻極度慘烈
那時我心也灰了 心想這條線應該真的結束了吧
直到今年年頭 Wow! 就在toysdaily這兒看見期待已久的鋼鐵加魯魯獸!!
哈哈 等待了整整兩年多 實物今天終於到手了!!
圖不多不漂亮 請見諒~

第一代兩名究極體 放在一起讓我異常感動

上色非常優良 笨大這次挺有誠意的

絕對冷凍氣!!!

沒有魂stage..拍不出動感 (物盡其用)

久違的魂shop箱子及精美的Box Art

我們的戰爭遊戲...懷念啊

全員合照
(咦? 黑戰暴呢?)
...唉...當時心想只是換個顏色...便不用買了...
現在非常後悔!!!!!!!...
看來以後數碼暴龍也是魂限吧..如果有"以後"...

給五子分析一下(10分滿分)

戰暴:
首隻推出 可動一般 上色不俗 但關節頗鬆的 正想著是否購買新的version...
分數6/10

奧米加:
上色及電鍍令金屬感增加了不少 珍珠白色也很高貴 可動還可 氣勢十足 但現在很貴就是了...
分數8.5/10

墮天:
可動性不錯 其他也大致OK 不過不失就是了 但沒有戰車和大槍 魂shop快給我發售!!!!
分數7/10

紅蓮:
上色其實很漂亮 金屬紅色個人也喜歡 但身高也太高了吧? 相信這是皇騎版而非動畫版
可是!!!!! 可動性是悲劇...真的令我大失所望 不注意可動而重視造型的話 這隻也是必入的
分數6.5/10

鋼加:
"限定"一詞它絕對受得起! 上色接近完美 質感極佳 可動除頭部差一點外也不錯 配件也齊備 佳作啊...
分數9/10

最後多謝收看 希望大家也能拾回屬於自己的童年回憶吧~
其實依條line本身好有潛力,因為當時睇果D小朋友都開始/已經踏入社會有自己經濟能力,可惜比Bandai搞到唔知點咁...我真係好想佢出齊咁多集嘅主角嘅最終型態,姐係白帝,真紅蓮,金剛武神依d
好想黑戰暴再版...已訂11月戰暴的飄過:43:
其實依條line本身好有潛力,因為當時睇果D小朋友都開始/已經踏入社會有自己經濟能力,可惜比Bandai搞到唔知 ...
CLXTOMO 發表於 2-7-2013 07:59 PM

同意
希望能出多D主要角色...><

好想黑戰暴再版...已訂11月戰暴的飄過
ben167 發表於 2-7-2013 08:34 PM

我仲諗緊訂唔訂...~_~
D-arts其實一向都唔差,可能係差左d人氣高架作品姐,如果出多d好快就出名
BTW,樓主係邊到買隻鋼鐵加魯魯同買左幾銀,小兄都想入番隻
D-arts其實一向都唔差,可能係差左d人氣高架作品姐,如果出多d好快就出名
BTW,樓主係邊到買隻鋼鐵加魯魯同 ...
takamina48 發表於 2-7-2013 08:39 PM

我在孤注訂的..唔知有冇現貨
我買$!*
其實依條line本身好有潛力,因為當時睇果D小朋友都開始/已經踏入社會有自己經濟能力,可惜比Bandai搞到唔知 ...
CLXTOMO 發表於 2-7-2013 07:59 PM

唔可以咁諗……用你個講法POCKETMON D-ARTS理應更受歡迎……而事實上……
唔可以咁諗……用你個講法POCKETMON D-ARTS理應更受歡迎……而事實上……
fami~yan 發表於 2-7-2013 08:46 PM

Pokemon 設計比較簡單
也許作為玩具可玩性比較低
黑戰暴我反而覺得遠睇隻眼好像就咁一點黑色野好核突搞到我開盒的動力都無
可能我玩開pokemon大,有總情意結,但我都覺得噴火龍條頸係悲劇T.T
我後悔無訂到,出邊搵又唔見,救命
黑戰暴我反而覺得遠睇隻眼好像就咁一點黑色野好核突搞到我開盒的動力都無
yugi 發表於 2-7-2013 08:52 PM

哈哈 圖就型 玩具就一般
但死忠必入...

可能我玩開pokemon大,有總情意結,但我都覺得噴火龍條頸係悲劇T.T
我後悔無訂到,出邊搵又唔見,救命
takamina48 發表於 2-7-2013 08:53 PM

一出時信和有 但而家我見唔到了..
:69:其實小弟更加希望出X果只啊
其實仲有一隻想佢出不過機會不大-------------->黃金劍獅獸
回復 12# kaikazemi
其實仲有一隻想佢出不過機會不大-------------->黃金劍獅獸
ben167 發表於 2-7-2013 10:07 PM

不夠普及...
站在商業角度上真是不可能吧 ~_~
成本同個模錢都係番曬到,無人買仲慘
因為買左D-arts set pokemon所以覺得成個系列都不錯,可惜遲左,買唔到隻奧米加獸同鋼鐵加魯魯T.T