Toysdaily 玩具日報

[新聞] 【短片】【食環蝦市民】紙皮充公冇情講 阿蓮︰香港有冇自由?

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20130622/51499793

一名身體瘦弱的紙皮姐阿蓮,辛勞半天拾得一車紙皮,中午12時許,把手推車放在旺角花墟垃圾站旁的公廁門外,未幾,即被食環署外判商的工人鎖起,阿蓮驚見其「家當」不翼而飛慌忙四處尋找,終發現手推車被鎖於垃圾站內,情急下大叫「救命」,並呼天搶地放聲大哭。

有街坊見阿蓮被圍,不值其所為,報警求助。警員到場調停,終將手推車交還,但食環署堅持紙皮屬阻街需充公。

阿蓮見「家當」被充公,坐在手推車上痛哭,如唱山歌般哼出「我最慘都係執紙皮都畀人(沒收),你話香港有冇自由吖?」最後由警員勸服往醫院檢查。

佢鹵味食環,旺角花墟十九幾年擺到路都行唔到,西洋菜街由行人專用區變易拉架專用區,荃灣 D 大排檔又係擺到路都行唔到, 仲晚晚嘈到三四點唔見佢地拉,淨係識恰班阿婆同露宿者,成個政府都係欺善怕惡!!!
法例上食環雖然正確,但實在太沒有人情味.
阿婆雖然可憐及值得同情,但紙皮放置的地方的確屬於阻街.

不過與自由何干?
法例上食環雖然正確,但實在太沒有人情味.
阿婆雖然可憐及值得同情,但紙皮放置的地方的確屬於阻街.

不過 ...
超音 發表於 23-6-2013 03:12 PM

朋友,有空去旺角花墟行個圈,見識下什麼叫'阻街"。但食環是從沒行動的!
朋友,有空去旺角花墟行個圈,見識下什麼叫'阻街"。但食環是從沒行動的!
hk小文 發表於 23-6-2013 05:08 PM

師兄,你以為食環冇拉過花墟D商販阻街咩?
轉頭比新聞話食環打壓小商戶呀,你又知唔知.

總之而家拉又比市民話,唔拉都係比市民話架啦,
你對著我勞氣都冇用架,師兄!
hi食環...順便hi埋政府...吸濕大笨象..抽水力特強..:71:
食署最叻蝦無反擊力的老人家
師兄,你以為食環冇拉過花墟D商販阻街咩?
轉頭比新聞話食環打壓小商戶呀,你又知唔知.

總之而家拉又比市 ...
超音 發表於 23-6-2013 10:26 PM

冇錯, 其實點都會比人鬧
調返轉如果o個個係一個壯年男人, 可能外表冇咁慘, 就會有其他人話唔充公就係
'有法不依', '縱容' 等等

所以如果100%按法律辦事, 唔理易拉架定紙皮都係阻, 要罰要充公咁就最好

簡單d 講就係要做到一視同仁, 唔好雙重標準
一名身體瘦弱的紙皮姐阿蓮,辛勞半天拾得一車紙皮,中午12時許,把手推車放在旺角花墟垃圾站旁的公廁門 ...
hk小文 發表於 23-6-2013 01:19 PM
點解沒收紙皮= 無自由, 我可唔可以爭取殺人自由? 法律係維護大部份人自由而設, 每人都話自己自由凌架其他人既自由咁要法律做乜?
hi食環...順便hi埋政府...吸濕大笨象..抽水力特強..
老文 發表於 24-6-2013 09:57 AM
apple日日抽水唯恐香港強國不亂, 但美國有事就美化
冇錯, 其實點都會比人鬧
調返轉如果o個個係一個壯年男人, 可能外表冇咁慘, 就會有其他人話唔充公就係
...
davidki99 發表於 27-6-2013 04:31 PM

有一樣東西叫"酌情權",公眾對於這個"酌情權"用在什麼人身上早有共識,係唯獨政府會和公眾共識背道而馳,專向權貴惡霸使用"酌情權",對老弱無助小市民就雷厲風行!法庭已不只一次責難食環署應做唔做!!!