Toysdaily 玩具日報

查看: 5445|回復: 14

[玩具報告] 炮火之舞!!!!—ROBOT魂 142 重炮手高達 GUNDAM HEAVY ARMS CUSTOM 完全玩評報告

久違的一個R魂REPORT。因為最近鍾情於LEGO,加上無乜好野出,所以都係無出手,到左重炮手,就點都要出手啦~因為,實在是有型﹗可以到小弟的BLOG看看:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/1228371/index:)

盒野唔太大,但價錢很可觀。雖然同款個幾隻都值崩了,但我覺得,早買早享受,唔好煩了~

配件唔多~

上左武器先。上色同一貫既WING系列一樣,做得唔錯,無咩出界,QC可以接受。

各部分都整得相當仔細,腳彈

肩彈

心口炮

可動度唔錯﹗

先去軍刀先~感覺整得唔錯﹗

還是滿有氣勢的。如果打過GVG的朋友,就知重炮手其實有格,個格就係用軍刀,只係好難打中人咁解~

感覺幾好,單手就可以抬起支槍,唔錯﹗

腳炮。如果大家玩過GVG,都會記得,佢既腳炮是叉B啦~

心口炮。如果大家玩過GVGN,就知道,佢既心口炮,係對抗近戰機的唯一手段,開心口炮打唔中人,你都應該係咁先了~

全彈發射﹗

好,轉玩兩支大炮先~

當年睇WING,見到佢全彈,感覺真係唔錯。雖然X GUNDAM入面都有隻類近既,但感覺就是不一樣~

我唔識加效果啦....

我好想試下整旋轉的效果

不過,用呢個插插,好難整到~

十字FING POSE

向下衝,雙手交叉

再攤開

再向下鑽﹗

記得GVGN好似有一招,轉轉下出飛彈~

雙炮負背~

總結

優:
1. 上色唔錯,睇得下,靚仔~
2. 可動度唔錯﹗
3. 全身既炮彈唔需要換件就已經可以做到開開合合咁,幾好,幾自然
4. 肩關節做得唔錯

劣:
1. 背部的四個小引擎太易掉下來
2. 配件唔夠,如果多一點特效件會好D—例如開火個D煙,一兩個飛彈發射模樣
3. 口部的上色明顯唔夠
4. 炮管度多左一隻前臂,如果可以設計成直接套入原裝隻手度,應該會好一點

整體而言,算是不錯的一件作品,玩開的朋友一定要入,未入過既都值得玩下~

http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/1228371/index

你令我想起當年玩GVGN被重砲手拉足全場的痛苦經歷XD

btw要是這個價錢包括了魂限的零件就棒極了~~
好耐冇見大大的報告了  :71: :71:

後格迴轉斬,簡直是挑釁行為{:1_214:}
好耐冇睇你精彩report
額外parts超不合理地貴,唔知會唔會入埋呢
請問大大幾多條魚入手架?
Ps兩魚八草,入唔入得過呢?
如果出MB/GFFMC就好啦 :unhappy:
多謝報告分享,如果出mb就好囉x2~:77:
近SHOOT胸彈唔中, 有時我真係會後格咖~反正走唔到=3=..
有時真係博中 哈哈
其實真係唔知佢出多兩隻前臂做乜,
就咁拆拳頭都裝到炮架.
:35:好耐都無見到KKK師兄噶Report啦,一定要支持啦
good report pal, I'm just 滲線 for 紫色青蛙, will snap later..

多謝大家支持啦~
因為前排無咩特別吸引的R魂,所以無入手~
呢隻的確係好玩,價錢就貴貴地,不過到平左個時差額都唔算好過份,早買早享受啦~
順手上載埋其餘幾隻WING系列既收藏品
沙漠高達

雙龍高達

零式飛翼高達

零式飛翼高達 EW版

零式飛翼高達 劇場版

多魯基斯 III

多魯基斯 II

多魯基斯 I

多謝大大分享{:1_211:}
睇完大大嘅報告,小弟都想買一部:handshake:   
我想問價錢幾多先算合理?
回復 13# sasword41395

ROBOT魂個價真係好浮動下,好難講點為之合理價。
二百幾其實都OK,浮極短期內都唔會差超過一魚都算架啦~~
希望幫到你~
回復 14# kkkiii0079

THX~~~