Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] ULTRA-ACT 超人之父

今日心情大好,聽到阿GEM新錄嘅歌,唔知呢度有無CHING同我一樣係漁民呢:love:
題外話係咁多,今次帶俾各位ULTRA-ACT嘅超人之父評測
超人之父係光之國宇宙警備隊嘅大隊長,超人巴打嘅老豆,但係其中就祗有太郎係親生嘅。
初次登場係超人ACE,為咗營救超人巴打不惜長途跋涉離到地球同敵人作戰,因為係去地球之前用咗大量能量教泰羅絕招,所以第一次登場就失手了。
講起身真係好耐好耐都無買過UA啦,距離上一隻已經係佳亞同阿古魯嘅事情啦,可以令到我忍唔住手嘅肯定係出得好正嘅玩具。
UA呢個系列從佳亞開始就全部替換曬用肌肉素體了,其實我覺得有D不如以前比較瘦嘅素體,因為瘦D嘅素體比較符合劇中形象,所以我一直對呢個系列嘅肌肉素體印象麻麻。直到超人老豆公佈之後真係從心底覺得呢隻個素體,掂啊。第一個可以令到我心動嘅UA肌肉素體,肌肉素體嘅美感相當強烈,比起一般嘅UA都要大隻要高D。
完全唔似之前果隻至高形態佳亞果種硬生生嘅肥佬素體:74:
超人老豆唔係限定比較意外,今個月太郎好快就發售啦,超人之母都公佈咗11月限定,今年之內可以一家團聚唔洗再等等等還等~:78:
其實我比較寧願昭和D UA限定都唔好通販,因為炒價風氣實在太犀利了,限定保單保價人人有唔洗搶,幾好。呢一隻都係因為呢邊太貴我先至係日本果邊買,搞到前兩日先玩到手。{:1_200:}

個盒比起佳亞果陣係又全紅色唔係又全紅色(指阿古魯)要好好多,配色風格更加符合角色形象。

齋企都MAN到爆,果然男人味十足。

背脊後面嘅插口係插斗篷嘅,而條腰果個係插支架連接件。

膝頭內側關節位都有塗裝,真係正。

斗篷分三塊,各自有可動關節。

斗篷插口問題,怪自己當初無留意睇日本果邊評測D文字,第一次上手個斗篷叉咗落去就死都掹唔返出離,斗篷D料又好脆,為免整爛斗篷個插頭,所以睇咗下入邊D情況直接拿工具翹斷入邊個鏈接件拿返出離算了。好在就算整斷入邊個零件唔插實都可以毫無影響超穩咁掛返係個身到,唔知道其他CHING有無呢種情況!!?:die:

入邊個卡榫C字兼仲係打橫果種,邊有可能唔實:cool:

光線D漸變效果好正。

睇下可動先,弓腰無問題。

大肶做唔到大字馬。
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

“ACE,最後嘅光就交俾你啦!”

最後期待一下太郎

後記:一般離講新玩具如果一到手就整爛肯定down曬,但係呢隻真係好正,完全影響唔到我任何心情(其實應該係果個位置就算整爛都唔會有影響先咁掛....)。一時貪爽手,搞到多咗計劃之外三隻添~迪加梅比斯你哋幾時先肯離2.0阿:no: 諾亞快D出啦{:1_214:}
造型:★★★★★
塗裝:★★★★★
可動:★★★★☆
配件:★★★★★
總評:★★★★★

上次果篇黑暗塔羅斯寫得咁辛苦居然零回覆....so break heart:ice:
爸爸有波波...:he:
師兄影d相佷靚呀!{:1_220:}我都佷期待黎緊既太郎呀!:love:
NICE PHOTOS:71:
我都有入到 超人老豆...
期待太郎 +1 :$ 7號 訂吾到:time:
今年ULTRA-ACT谷盡昭和
淨係出左三隻平成,迪加梅比斯2.0起碼下年先:73:
支持:71:
大大呢相好正:43:
p.s.請問師兄個頭係咪冇得郁
正~!!!
ching影得好靚:71:
對我嚟講不論拉打定咸旦,昭和系先係皇道:71:
介紹詳細,相又靚!!
我都等緊太郎.
回復 5# saga522

之前展出過ZERO嘅2.0素體,應該會先出佢,但係我無所謂照收,舊版股關節劈腿範圍太細啦{:1_224:}
E+因為迪迦未有2.0隻帝拿都仲一直拖住未買:!

回復 6# hibiki2005

個頭鬱得阿,點解會咁問嘅?

回復 7# 松田先生

RIDER講真我就比較偏向平成啦,但係鹹蛋超人嘅話昭和平成都好中意:D