Toysdaily 玩具日報

查看: 41316|回復: 43

[個人收藏] 他貓的玩具庫。29/08/2016更新:新屋新櫃新玩具~~

我最近租左個倉主要係放玩具,砌模型,影相之類

我應該裝冷氣機好定冷風機好?有咩唔太食電又ok好風既牌子推介?:shiny:
我都唔知會租幾耐...可能租到買到樓為止:(

如果我想DISPLAY埋(神話/12吋之類),如果有冷空氣,實會有水氣.咁應該點防潮好?因為我未必成日上,如果用抽濕機,我驚D水幾日都未倒.

個地下係普通爛石屎地,我唔打算點理佢,只係會舖埋膠地板上面就算...呢樣野係咪五金舖有?

仲有冇D咩係需要注意?

多謝各位師兄
入伙後實會貼圖相報:shy:

========================分隔線=======================

02/03/2015

年半後既今日,個玩具倉開始叫似模似樣喇.再加上對上幾日假期可以執下野,都叫做企理返D

底層要放重野黎穩定個櫃(因為後面唔係實心牆所以唔可以鑽窿固定),所以放晒D大野:)

之後就係追到人窮既IRONMAN系列....:$

MARVEL系列~

頂層就係包黑食同其他唔夠位放既

之後就係執左我好耐既神話櫃....:he:

新生同最終青銅,另加大系十二金:shy:

黃金青銅,同POG初期青銅

EX青銅,同POG新生青金同

一眾冥鬥士

三位話事人

海鬥士

古今中外既青銅白銀:DD

追足三年既EX十二金:love:

變成星座既神話~人馬仲要夾硬用胸像:74:

聖域山~

十二宮~

今次UP住咁多先~~~
=======我係分隔線=======
20/8/2015

專放12吋既櫃,愈嚟愈迫了

零零舍舍有一格係放TONY WORKSHOP,仲有TB左個槍架,咁就可以放晒包黑食D槍出黎~

之後買左個衣櫃專放IRONMAN系列

最後發覺太迫...於是分開兩層放

MARVEL LEGO系列

仲有堆放左響屋企供奉既龍珠膠公仔

仲有其他濕濕碎碎未影出黎,要留返下次有時間先可以再影了
================================================
30/05/2016

更新在第三頁
================================================

29/08/2016

更新在第三頁

回復 1# 迪捷路貓

你好,冷氣機同冷風機邊樣好,我就唔知,不過如果防潮的話,用有門display櫃或者箱,其實用防潮啫喱或者防潮珠個d,應該定得住(當然唔好晒到太陽),不過換得幾密下{:1_220:}

之於膠席,係一般雜貨舖都有架喇:71:

等你上圖:handshake:
雖然我有研究過電費條方程式,不過睇完都係唔明…如果冷風機+風扇係冇咁食電,咁我會揀呢,個組合代替冷氣

櫃應該都係呢類睇到時不直
冷風機加風扇應該唔同冷氣機抽濕,師兄既玩具需要濕度低環境可能要考慮
最後都係用移動式冷氣機+風扇(因為老媽子響毫無預警之下幫我買左...),啱啱先搬左D野過佢,仲未有時間執,加上設備仲未齊全,所以要等一排先會有相睇...而家貼住屋企D玩具出黎先啦

我冇多一個最終瞬頭..原本都諗住用舊沙加送既瞬頭算,不過對比落同其他四個太唔MATCH了...咁我唯一可以選擇既就只有初期青銅個頭.之前我都用過,不過覺得比例上個頭太細所以都放棄左.咁而家比例唔好都總好過風格唔夾....經過我一輪研究之後,覺得咁又幾好睇喎XDDDDD

就連官方都冇佢戴頭盔既圖~~~

一輝真係好矮...

POG~

海鬥士(欠海馬...便服加隆唔記得放埋落去...)

其他神話仲執緊...之後再補相~

多謝觀看~~
終於見到迪捷路貓兄上圖,原來都係神話迷:71:
終於見到迪捷路貓兄上圖,原來都係神話迷
michael838 發表於 4-7-2013 12:18 AM

其實我係每樣有D:43:
回復 7# 迪捷路貓 其待你快d執好,再上圖{:1_220:}
而家個玩具庫,仲只係個垃圾崗...只係將D野堆晒入去就算

最近,買左張枱仔,先係有地方可以砌模型~大班倚係上手留低的~

經過一輪執拾,呢堆就係未來要處理既模型同會入櫃既玩具,不過其實有幾個係吉盒,不過未砌既都係佔大多數....

執完,叫有返D位

行左一排,終於搵啱櫃,就係呢個九宮格.不過下個月8號先送黎,到時再UPDATE
樓主好多MG ,好耐冇食過牛肉定啦:35:
個倉好大 期待樓主D相:handshake::handshake:

尋日個櫃終於送到黎,一心諗住男人係應該要識揼櫃,所以就膽粗粗自己砌,全程得我同我個FD兩個人搞,搞左四個幾鐘終於砌好...

只係砌呢兩格....已經搞左好耐...究竟係邊個諗到將靠牆塊板設計成摺埋既呢...

砌左一半了...

奮鬥左四個幾鐘,終於搞掂喇!!!!

可以放得落一個人~
Hall of Armor

首先入櫃!!!不過都係唔夠位擺晒....單係佢已經霸左一格

HULK又霸一格!!!不過之後拎既12吋都會放埋入去

一格屬於生化危機~其實仲有幾隻,不過未得閒開埋...單單係幫隻JILL著裝備已經搞左我成個鐘...加上制服LEON隻左手冇得左右擰(可能年代久遠舊膠痴實左...)搞到要除晒佢D衫做手術...咁又搞左我一個鐘

一格留比美女~~

貼住咁多先,遲下再有入櫃再更新
回復 12# 迪捷路貓

好正呀, 快啲上多啲櫃啦:handshake:
家中既黃金EX(雖然有兩隻唔係...)

尋日去左倉玩左成日...個櫃終於似返少少樣
呢格放MARVEL多,之後拎既42,WM MK2,滿大人等等都會放埋入去~:)

TONY WORKSHOP
原本打算試下整個HALL OF ARMOR比堆山口式,點知咁放放完發覺原來係唔夠位...所以就咁放算了..最多遲下加塊背景:(

BIOHAZARD系列~
遲下會入埋D6吋公仔~

EX青銅
呢格應該會放EX青銅系列,如果有位剩,可能放埋其他,到時先算:ar:

乜都有系列~
總之屋企唔夠位擺既其他野都放晒入去~~~:DD

冥界
呢堆冥鬥士真係搬死我...因為大部份盒我都掉晒,所以要一隻隻入袋,再放入箱一次過搬(就係用TONY WORKSHOP個大盒搬:) )
因為實唔夠擺,所以要揀幾隻升上一層,度左好耐先決定將哈帝斯件冥衣放下面...佢對翼真係好阻定...

呢格擺住其他新入既星矢野先,有其他再加

多謝觀賞~再有新野入櫃再影~~
好豐富既收藏呀:71: