Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 隨感一亡魂

[分享討論] [偉大的老賊何以偉大? ] 無敵超人ザンボット3 (珍寶3)

好文... 好文... 如果劇照無土豆網同殘體字幕就更完美...

「無敵超人森寶3」... 以當年嚟講的確係幾破格震撼之作... 不過話說回來... 係我哋依家年紀大咁睇先至睇得出套嘢係咁姐... 如果係讀緊小學... 7、8歲果陣睇... 又會感受到乜嘢呢?...

以當年限制大嘅情況下... 富野都拍到套咁嘅作品出嚟... 真係好前衛嫁...

話說本作應該從來未响香港電視台播放... 哪個年代咱們只能被迫睇He-Man... SheRa... 藍精靈... 小櫻形容為「香港動畫黑暗期」... 回主題... 小櫻認識本作應該係响當年「A-Club」嘅「名作劇場」同超級任天堂嘅「第四次超級機械人大戰」... 當年嚟講部森寶3到後期唔係咁好用... 不過話說第四次裡頭真實系機體係比超級系好用...

死唔死得人多就好難講... 「機動戰士Gundam」... 一年戰爭裡頭殖民是墜落戰一下死幾億... 傳說巨神玩到宇宙重組... 咁點計?... 計有名有姓嗎?... ZG死嘅都唔夠VG裡頭多同無謂... 不過戰爭實要死下人嫁啦... 富野嘅作品不嬲都想講反戰同家庭倫理嘅... 唔死下人觀眾唔會覺得重要嘛... 不過以當年計森寶3就特出啲囉... 結局係慘勝並非大團圓... 主角雖然話做咗英雄但所負出嘅代價亦太大... 同時本作亦係當年少有描述人性黑暗面... 某程度對日後嘅日本動畫嘅故事帶來影響...

話說當年森寶3結局太慘... 所以跟住嘅「無敵鋼人泰坦3」就走輕鬆路線... 不過已經係題外話喇...

呵呵呵...

小櫻上
回復 16# 小櫻
同意小櫻(姐?)所說,森寶3對她之後的機械人動畫,所帶來的影響不少.
特別是重點之一,"沒責任的大人,把戰爭推向年輕人或小孩."
富野其後的作品,很多時看到這一點,雖然不是放在著眼之處.
回復 15# 超音

OK, 我承認「以死人來贊賞森寶3」,
但可能大家有些誤會, 我講的是「質」, 而你說的是「量」。
回復 16# 小櫻

您好小櫻大, 很久沒見了。
土豆網同殘體字幕就沒辦法了...

我相信兒童看, 都會被連場激戰會吸引XD
因為雖然不是我欣賞的重點, 不過機械人戰敵我雙方的互動很強,
珍寶3不是單靠鬥大力, 必殺技失效就換新的必殺技就過關斬將,
當中的戰術, 有策略, 例如對附硬皮怪物就硬行張開大嘴將艦砲打後體內(很殘忍的招式...)

珍寶3在最近的機戰(如第2次Z)都有登場, 但仍然不好用...

<ZZ>與<泰坦3>一樣因為前作太慘而轉投歡樂路線,
但一部餘臭萬年, 一部享譽盛名...世事真是奇妙:(
回復  小櫻

您好小櫻大, 很久沒見了。
土豆網同殘體字幕就沒辦法了...

我相信兒童看, 都會被連場激 ...
隨感一亡魂 發表於 19-6-2013 11:13 AM

ZZG未遺維臭萬年掛... 起碼重有「重力下的波蕾II」喱一話名場面... 況且... ZZG&#22021;推出完全係商業決定... 而小櫻所知富野&#21709;此作只參於初期部份... 後面已經無乜佢份囉...

森寶3&#21709;近代果幾集機戰呢... 如果肯落下本&#22021;話... 某程度可以頂到下... 加上可以同泰坦3出合體攻擊... 實用性好&#21655;好多... 不過到未段想佢出場&#22021;機會都少囉...

小櫻上
回復 20# 小櫻

有咁既事?
據我所知係咁架wo, 本來就諗住走五部曲,
<ZZ>早期走歡樂路線, 但插水,
後期回歸殺人狂本色, 死傷慘重, 但更加插水...

近代機戰都無咩機唔可以強行摧谷吧XD
感謝師兄的文章,平時只在機戰看見佢
只單純覺得這部機點解滿等都咁廢....
原來有一個咁悲壯的故事
回復 22# 月心

可能因為係劇情中都唔係勁XD
三五時就被打到hihi...
回復 18# 隨感一亡魂
是誤會也說不定,期待LZ下次的佳作.
睇完之後, 發覺現在 D 漫畫劇情千篇一律...
比起 70 年代的作品...唉...不如矣~...
:78:
現在想睇番D咁爆的劇本...真是有難度 LO
回復 25# 36韜

這個麻...
倒不是無, 不過在劣質廚的狂熱宣傳下再爆的劇本都只會淪為令人煩厭的劇本...