Toysdaily 玩具日報

[詢問] 箍牙問題

我依家上面排牙有DD哨牙. 我屋人叫我係今個暑假去箍牙. 唔知依家箍牙係點? 見到D 同學有D 鐵線箍 又有D 咩透明牙套定點.
其實依家箍牙用咩方法好.
有無人可以答我?
你要揾牙醫詢問詳情,佢先可以答你,因為用隱形牙套或鋼絲牙套要睇你需要,價錢又不同,不過我記得姪女做左兩年,要三萬蚊,依家好靚女,哈哈。
PS 我識 APM 一位黃姓牙醫,佢都叫人早 d 整,大個會較麻煩同收費又貴。
回復 3# 上下盤

佢係鐵線定牙套?
回復 4# chaox

姪女係用鐵線(因為唔係好哨),前前後後個樣不同,但點都好,自己去問牙醫最實際。
COOL牙緊係搵透齒亮

牙醫會先為病人以指定物料製造牙齒模及基本修飾。英國原廠實驗室技術人員先以人手進一步修正,再用儀器配合模擬校準軟件CBAMS (CB Alignment Modification Software) 檢測及定下一線式移動指引,再編排好療程內所需療程期數內的CLEAR BRACES™牙齒校準正器數量,繼而印製。

其後醫生會利用CBAMS核對CLEAR BRACES™數量,只需雙方確認,療程便可開始。日後有需要醫生更可要求作出修正,這就可以完整地監察整個的治療計劃。

療程7大優處:
1. 合理化價錢
相比一般市面上的所有矯齒療程,CLEAR BRACES™所需的費用更合理化 

2. 模擬療程
可透過電腦利用3D模擬校準軟件CBAMS,清楚地看到整個矯齒療程的模擬過程,包括療程前、後的牙齒治療狀況。只需簡單的病人檔案記錄,比起以往更加不需要額外時間照X光及相片 

3. 美觀
由於CLEAR BRACES™牙齒校準矯治器是由近乎透明的醫學塑膠物料所製造的,所以配戴時不易被察覺,更不會妨礙您的外表儀容,是傳統的固定式金屬牙箍無可比擬的,完成後更可將面形輪廓修飾

4. 可自行摘戴
只要簡單的除下CLEAR BRACES™牙齒校準矯治器,便可如常進食及刷牙,沒有飲食上的限制,也可以輕鬆刷牙及使用牙線清潔牙齒,保持良好的口腔衛生,對於有矯正需求的人來說,絕對一個很好的選擇

5. 舒適無痛
CLEAR BRACES™牙齒校準矯治器並沒有傳統的固定式矯正器所引起的口腔磨損及不適的問題,配戴舒適。覆診時不需調校金屬弓線和沒有調校時所產生的痛楚。覆診所花的時間也相對較少及輕鬆

6. 可以進行美白牙齒
同一時間可以進行美白牙齒。不論是家居美白或冷光漂牙

7. 不影響日常生活
小弟依家都箍緊牙,箍咗接近兩年
我個之前個情況就係上面門牙八字加下顎倒合(即下面長過上面)
結果一口氣拔咗六隻牙…臉腫到成個巴斯光年咁…
我箍牙嘅方法係將箍牙儀器,用膠水黏喺d牙到,再穿鐵線
小弟每個月要整一次牙(基本上係換鐵線),每次整完都會牙軟
不過排牙明顯整齊咗好多,食野都容易咗
個人覺得箍牙要衡量自己嘅目的(食野易d?講野清楚d?個樣好睇d?…)同過程嘅辛酸(牙軟,牙痛,金錢都好苦…)
不過當然每人嘅情況都唔同,醫生嘅好處理手法都唔同
頭像被屏蔽