Toysdaily 玩具日報

[Hot Toys] 太陽報-戰鬥專家 HT MMS199 1/6 Roadblock

Hot Toys嘅Action Figure一向以頭雕嘅神似度而見稱,其實佢哋喺配件製作方面,何嘗唔係精雕細琢、鬼斧神工?好似啱啱發表嘅《G.I.Joe 2》大隻佬男主角Roadblock,當大家細心分析頭雕有幾Man、新Body有幾大隻時,HT就連佢嗰把百變「鐵蓮花」Brass Knuckles都做埋,而且跟足戲中道具設計,透過換件變成刀、槍、棍等武器,將Roadblock嘅戰鬥專家形象表露無遺。
爆肌新素體
《G.I.Joe 2》係HT今年嘅重點Project之一,繼Snake Eyes及Storm Shadow後,第三款就係男主角Roadblock。呢位角色由荷里活B級動作王Dwayne Johnson主演,呢位前稱「The Rock」嘅摔角手出名四肢發達,為此HT特別重開新模,素體嘅胸、膊、手臂都專登加粗加厚,又喺手肘位植入雙關節,配合全身30個關節,大隻得嚟不失靈活性。不過Dwayne左臂原本有大大個紋身,但佢老哥話因為家庭關係,唔想印喺Figure上,雖然有啲失真,但為咗唔好教壞細路,相信玩家都會體諒啩!

頭雕出自台灣幫
頭雕方面,由台灣新進頭雕師Viva Lai及K.A.Kim合力炮製,輪廓、唇形、光頭及高寬嘅鼻樑都總算拿捏得宜,而且喺JC.Hong嘅塗裝之下,黝黑皮膚都能忠實還原,美中不足嘅係眼神未夠銳利,對此HT回應原本都想做得兇狠啲,但係同Dwayne本人磋商過後,最後應佢嘅要求,改成Chok Look表情,可能初辦過於木獨,先畀人神似度不足嘅錯覺。至於服裝方面,軍事Look簡直係HT老本行,迷彩軍服、防彈衣、槍袋及護膝等細節都做到足,重現昔日廠方軍事人偶嘅風采,Brass Knuckles更加跟足戲中設定,只要保留槍柄再插入唔同配件,就可變成匕首、手槍、警棍及刀仔,一把武器四種玩法,已經值回票價。

*圖中為試辦款式,與正式推出的版本或有若干分別。

零售價︰$1,380
預訂價︰$1,330
推出日期︰今年第四季
查詢︰2388 4677(Toy Hunters)

頭雕一望都算認得出係Dwayne,但表情太Chok,唔夠豪邁。

避彈衣以ABS及運動布一層層混合製成,加上多組索帶及安全扣,極具立體感。

Body有成30cm高,比起以往任何一款素體都要大隻。

Brass Knuckles可以換件變成匕首、手槍、警棍及刀仔等武器,而且一拔一插就裝到,So Easy!

左手戴有手錶及GPS定位裝置,前者仲有舊化,仿真度高。

HT以軍事人偶起家,軍靴當然難唔倒佢哋。

除咗Brass Knuckles嘅專用組件,隨盒仲有做工細緻嘅M249班用輕機槍。

為咗增加靈活性,所以手肘唔包膠,仲植入雙關節,藉此做到逾90°嘅屈臂幅度。

橢圓形地台及六隻造型手掌,都係預期之內嘅配件內容。
一點也不像真人。。。。。。
皮膚紋多到似老人家,比起真人瘦左又殘左………………點解最近HT的頭雕退晒步……………
個頭雕真玩咗HT咁耐至差嘅一個,希望HT真係忍真執下佢。
頭像被屏蔽
又唔係太差. 如果用IINDIANA JOKES 同孟波比較. 但太陽報時時用爆光式影相好刺眼、核突....
其實個figure可唔可以唔比個演員去approve架呢?次次啲演員都想美化自己個樣,根本唔係真實既Rock黎既…
頭雕一望都算認得出係Dwayne,但表情太Chok,唔夠豪邁。

個老編對神眼黎??