Toysdaily 玩具日報

查看: 14301|回復: 51

[個人收藏] 眾人之父, 宇宙警備隊大隊長---Ultra act Father of Ultra!!

超人之父, 原名Ultraman Ken, 來自M78星雲, 身兼宇宙警備隊大隊長, 亦都係光之國高層, 地位僅次於超人皇(Ultraman King)!
首次登場於1972年超人Ace第27集!
當時設定為因其豐偉往職, 從而被推舉為"眾人之父"! 其後亦於第38集再次登場!
1973年超人太郎播放以後, 超人之父被設定為超人太郎之親生父親, 超人之母嘅丈夫!
而係漫畫系列, 更追加為Ace嘅養父, Seven嘅姨丈 (Seven媽媽為超人之母個妹), Zoffy父親嘅好友兼同事, 而且有個曾作叛亂嘅兄弟!
係Mebius之中, 追加曾擊退皇帝星人嘅功績! 而係Zero之中, 追加其參與擊退Belial嘅戰績及首次出現爸爸年輕時嘅短角造型!

曾一度以為會被魂限化, 結果都係以通販形式推出!
當然因為冇行貨, 港人愛炒本性, 及其角色人氣關係, 爸爸身價已達魂限級別!
但今次QC係非常之掂! Ultra act系列真係時好時壞!
Box art

今次爸爸專用袍亦係配件之一!

本體

Body維持爸爸早期應有嘅"壯", 同時上色出界未見大問題!

面相QC十分靚仔, 冇好似阿鄉咁有花痕!

強壯胸肌!!

背部有兩個連接位!

配件一覧

熄燈頭+紅燈

魂stage對應件

Ultra Dumbbell

關節鬆緊適中, 絕對user-friendly!!

Father Shot!

1972年9月29日, 地獄星人希波利出現, 係地球嘅Ace前往迎擊!

正當Ace出招之際...

!! (請冇視只係個膠樽...)

哈哈哈...變成臘像啦超人Ace!!

四兄弟趕到, 只見到已成臘像嘅Ace...(請冇視欠缺泥色!)

依個時候, 傳黎希波利嘅笑聲...

Zoffy同吉田首當其衝!!

阿鄉想辦法營救!

點知...!

Seven勇戰希波利!

四兄弟亦難逃變臘像嘅命運!

全滅! 超人5兄弟!
依個時候, 從光之國趕到嘅超人之父!

閃光攻撃!!

長途趕到, 令爸爸費力不少!

Ace, 靠你啦!

Ace有番能量!

爸爸卻...倒下了!

先前已被Seven及爸爸耗費力量嘅希波利, 當然不敵憤怒嘅Ace!!

哥哥們, 復活吧!

贏了, 可惜爸爸犧牲左...

超人之父, 當然唔會輕易死亡!

新人, 去地球經歷試煉吧!

去吧, Mebius!!

VS Belial

可惜被撃中左腰舊患!!

及後劇情, 留待下月太郎再續!!

後記: 今次爸爸當然係一眾超人迷必入角色!! 可惜貨源少, 冇行貨, 價錢難免會貴些少!
但入到就肯定係物超所值!! 又一Ultra act佳作!!
下個月到小弟最愛嘅太郎, 希望仍能順利入手!! 當然九月殺出Seven 2.0亦係令人為之振奮嘅好消息!!
另外上兩個月嘅Ultra act, 大家仍有興趣睇嘛?

Thx for watching!!
爸爸真係好型!!!期待下月太朗post:$
唔知幾會出ultraman king呢~~~~~~~:58:
未睇過哂舊時既超人又可以係herculesanakin既帖到睇返相約既故事:78:
Great report. Support!
我鍾意你個案件重溫
不過明顯唔夠樽

得1隻:57:
long time no see brother you...
your post still excellent
waiting your next post
D經典場面全部都還原曬出離,睇得出花咗唔少心機!{:1_208:}
真係惗唔到超人之父居然會通販,不過佢老婆都唔會咁好彩一起通販噶啦....
好正呀herculesanakin兄的Post...
我想問上次jack的post可能錯過左,但search過揾唔到!
可否再分享條Link比我呀! 謝謝~
haha 師兄正post...小弟等緊貨到港先有得玩...:help:

想睇繼續睇埋大大整啊鄉 個劇情:71:
好鐘意睇her兄的post, 每次睇都好似睇番果集咁:)
d post簡直一樣!

又一正分享:71:
我都奇怪ace killer,jack分享唔出,仲以為師兄唔出{:1_238:}
話時jean 9分享下集都未出:DD

簡而精的超人爸爸介紹,
精彩絕倫的超人兄弟加爸爹的勇氣故事.....睇得我好熱血....:$
絕讚POST:love:
水樽絕技確係勁,爸爸影得好型