Toysdaily 玩具日報

查看: 4071|回復: 10

[其他] 太陽報-丑生王黑白Look

「生、旦、淨、末、丑」,喺京劇中扮演諧趣角色嘅丑生,地位往往較低,然而喺《Batman》嘅電影世界,小丑偏偏係人氣No.1嘅歹角,而且好多時都比主角蝙蝠俠仲搶鏡!今時今日嘅丑生王,公認係已故嘅Heath Ledger,但亦有老影迷選擇元祖Jack Nicholson,為咗滿足一班新知舊雨,Hot Toys繼推出1/6 Joker 2.0後,近日再為1989年版本嘅小丑添新Look,頭雕服裝都獲阿Jack本人高度評價,重奪丑生王美名!
衣料升級柔軟貼服
論演技,兩代小丑或者不相伯仲,但係講造型,舊版小丑就豐富得多,唔計上次HT推出最經典嘅紫色「踢死兔」,屈指一算仲有黑白裝、落妝及片尾瘋狂喪笑三個Look,HT亦承諾時間許可嘅話,會將以上造型全部Figure化起來,實行買窮一班小丑迷。講番今次嘅Pierrot Version黑白小丑,黑色西裝外套、波點煲呔、格仔長褲及紳士帽全部做齊,布料仲比紫色踢死兔版本柔軟,而且冇咁易黐塵,擺Pose更Fit身之餘,玩家亦唔使日抹夜抹,慳番唔少保養工夫。

黃金組合炮製頭雕
素體方面一如前作,選用平胸窄膊款式,再加入大量海綿,但高度略減,驟眼睇就更加發福傳神。頭雕方面,上次已經被玩家以「神作」嚟形容,今次繼續由Yulli落刀、JC.Hong上色,唔只輪廓、皺紋、雙下巴等特徵都似足真人,眼珠移印亦更加像真仔細,

再加埋今次合嘴微笑又有「一點紅」嘴唇,陰陰濕濕,表情比上次嘅咧嘴Look更令人膽戰心寒,整體似成咁,難怪出名要求高嘅阿Jack都表示滿意收貨。不過有辣有唔辣,作為DX系列,除咗P.E.R.S.可轉眼球呢樣Gimmick保留落嚟,以往大堆頭配件已不復見,頭雕亦只有一個,配件就只有三支假羽毛,以及一個樓梯形地台,分量似乎削咗啲喎!

HT 1/6 DX The Joker(Pierrot Version)

推出日期︰今年第四季

查詢︰2388 4677 (Toy Hunters)

HT 1/6 DX The Joker(Pierrot Version)

頭雕極度像真,最誇張係妝容下依然可見清晰嘅皮膚紋理,唔到你唔服。

跟番電影人設,忠實做埋波點煲呔及白色小背心。

踢死兔掛有毒襟花,細節跟到足。

附盒跟埋樓梯形地台,重現電影中一閃即逝嘅一幕。

Body依然有30cm高,但其實比舊版略矮,望落肥番少少,更似真人。

紳士鞋嘅鞋頭髹咗光油,燈光照射下頗有拋光感,猶如真鞋一樣。

雖然羽毛係膠件製成,但係雕工以至塗裝都幾可亂真。

紳士帽係膠件製成,並且可以除落嚟,變相玩多個造型。

造型手只有六隻,DX系列中都算少,猶幸握物、開掌等手形都總算有齊。
唉…如果千一都會買…千四令我卻步:(
其實呢隻野係幾靚, 可惜.....
系做得几好的,就系个价比唔落钱咯
{:1_215:}我訂1380嘅?
條毛...真係太短了{:1_224:}
頭像被屏蔽
不解釋,已訂. ^^
我訂左,好 like 個造型 ,華麗而黑白分明,好有美國 Jazz feel,一流,比起其他,呢隻係另類品味,這是Art。
Jazz feel? Really? Then have to buy!
Strawberries 發表於 22-5-2013 07:41 PM

睇吓 Duke Ellington, Fats Waller 嘅造型.....
尋日一出去一見到個樣...二話不說.訂了..因為呢隻中左我兩個死穴..一,我本人非常喜歡積尼高遜,二黎當年睇到佢扮演既小丑真係入木三分,係當時認為佢做既小丑係無人能及.當然後黎既新小丑亦打破左我呢個諗法..但積尼高遜版小丑始終係無可取替...唉而家HOT TOY D單多到可當被冚..真係唔知點死HAHA