Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: RX-78-II

[詢問] 素組新手消光問題

就咁磨完水口位, 再噴返消光, 會睇唔到有花咗?
但係樓主淨係素組...
用沙紙會唔會出黎效果唔靚???
驚會整花個本體...
小堅 發表於 18-5-2013 17:55

如果用順著又600/800至2000磨就唔會點花
噴消光前會睇到D摩/feel唔到嘅坑/花, 不過噴完消光就唔會見到...
我第一次噴嘅時後都覺得好神奇:$
噴消光前會睇到D摩/feel唔到嘅坑/花, 不過噴完消光就唔會 ...
Griffon05 發表於 20-5-2013 12:46 AM

多謝師兄info.
摟主 又素組 又新手..
不用打磨...好煩....
全隻砌好..用 gundam 筆 上線..
上水貼...再全隻 "消光" 去膠味!!!
very easy..
http://toysdaily.com/discuz/view ... 8723&highlight=
要舊化便用 weather pack...

以上係新手用..
最 easy.. 方法
多謝䄛上兩位師兄見意
噴消光前會睇到D摩/feel唔到嘅坑/花, 不過噴完消光就唔會 ...
Griffon05 發表於 20-5-2013 12:46 AM

有機會我試下先...
:71:
其實,如果水口唔明顯…消完光都無哂。
其實我都好想問的!因為我都係素組人士。。。
噴消光真係唔洗分件噴?我之前試過噴一次,全隻噴,點知最後成隻硬曬!當中係咪我有步驟做少左?
請指導!
謝!
其實我都好想問的!因為我都係素組人士。。。
噴消光真係唔洗分件噴?我之前試過噴一次,全隻噴,點知最後 ...
LOLO121 發表於 20-5-2013 03:26

我唔會成隻噴, 至少分7,8份
身體5份, 再加埋D backpack同武器

除非你噴特太厚, 否則唔會影響可動
我唔會成隻噴, 至少分7,8份
身體5份, 再加埋D backpack同武器

除非你噴特太厚, 否則唔會影響可動
Griffon05 發表於 21-5-2013 06:19 AM

好的!我試試!
感謝師兄的指導!
謝謝你!