Toysdaily 玩具日報

查看: 9053|回復: 11

[其他] 強殖裝甲獸神將Pluqstahl的問題

終於,時隔多年終於買到了。執念也算滿足了
想請教一下各位高手
開盒后髖關節那邊腿部是完全并攏的,不太能作動作
看網上的圖,胯部的球形關節都比盒裝的突出來一塊
比較圖

不過因為網上對那部位的各種警示我又不敢隨便擺弄
所以請問想讓腿部作各種造型、動作的話,髖關節那邊該往什麼方向拉伸?
我這個雷神胯部那還合并的滿緊的,我怕往錯誤方向施力的話會釀成悲劇啊

另外,從正面看髖關節和腿部那邊的造型有些不太對稱?有點長短腳
是設計的問題嗎?
腿部前後移動好了, 我的雷神一向橫就斷了 T_T
強殖裝甲比 SIC更化學  小心
終於,時隔多年終於買到了。執念也算滿足了
想請教一下各位高手
開盒后髖關節那邊腿部是完全并攏的,不太 ...
zhings 發表於 15-5-2013 04:21 PM

呢個系列普遍有長短腳既問題,要自己搞,我啱啱先整完自己隻黑色巨人殖裝。。。。。。
雷神既髋關節係用一粒鑼絲上緊,反轉後面可以睇倒粒鑼絲,只要擰咗粒鑼絲出黎就可以成個球關節拆開,因為我嗰隻其中一邊既髋關節碎咗,所以我要拆開黎搞,今晚可以補番相俾師兄參考吓個結構。。。。。。
haven't played with mine for at least 2 years, am afraid that the hip joints will break as well :69:

I clearly remembered my purchase of this 獸神將:  i opened the first box on site & the right hip joint was already broken, the shop gave me an instant exchange !
回復 4# 加爾貓

師兄, 唔該師兄分享下點攪, 我隻雷神依家當戰損版嚟玩咋 {:1_198:}
回復  加爾貓

師兄, 唔該師兄分享下點攪, 我隻雷神依家當戰損版嚟玩咋
toy4jeff 發表於 16-5-2013 04:27 PM

要視乎爛到咩程度,我嗰隻可能跌得多,個髋關節碎開三四件,其實都無乜信心可以搞得番,只係盡人事,聽天命{:1_229:} 。。。。。。
係好靚好型好貴又好易爛的玩具
感謝各位熱情解答
花了40分鐘慢慢移動髖關節,
腿部總算是可以做動作、擺造型了
把玩了一下後,果斷重新裝盒
雖然可以轉動了但髋關節那邊果然還是很緊啊
每轉一下我的小心肝都要猛跳一下,不知下一秒會不會悲劇
這種心跳實在玩不起,再加上各位的經驗之談
所以我決定把它重裝起來供著,連包裝盒都完好無損
我就不信它還能損壞,跟我玩關節爆裂

雖然不敢隨便把玩,只能作爲收藏品封存起來
但總算齊集了試驗體在內的所有獸神將。終于滿足多年來的執念了
也算大徹大悟、了無牽挂了……才怪
在高屋良樹那家夥畫出所有獸神將的獸神變之前我是不會罷休的。
不過模型方面倒真是可以放下了
反正這系列max factory八成是不會再出了。 對figma我不報任何希望
一件咁好的系列, 封盒係好对不起作者, 完成度高就當然要拆盒啦!  拆盒才是玩具之真理, 唔玩就唔係玩具, 信我吧, 玩MFC 要長期放及有空位放才是皇道
感謝各位熱情解答
花了40分鐘慢慢移動髖關節,
腿部總算是可以做動作、擺造型了
把玩了一下後,果斷重新 ...
zhings 發表於 17-5-2013 11:07 AM

剛剛影咗啲雷神髋關節既相,希望師兄有用。。。。。。
係背面位置,可以清楚見倒鑼絲位置,原裝係黑色,但因為質量太差,拆一次己經擰蝕晒,所以自己去配番。。。。。。

拆除鑼絲後可以見倒只係非常簡單既內結構,只係用鑼絲將前後結合。。。。。。

非常之硬膠既設計:67: 。。。。。。

我嗰隻髋關節其中一部份跌碎成三件,只能試用鑽窿加銅枝補強黎修補:die: 。。。。。。

有時成品的好壞係好睇彩數的, 正如抽大蛋咁, 就算封盒也並不代表往後無問題, 反而時不時動數下才不易壞, 我果d 就一件都無事, 反而越睇越正, 希望Figma  快d 出吧!  要女角色