Toysdaily 玩具日報

查看: 7830|回復: 22

[玩具報告] 最強之Dark Knight??~MAFEX BATMAN~

綜合價格,外型,可動性,配件,這傢伙可能有資格成為最出色的一款電影版BATMAN人偶.
HOT TOYS的12吋確實高質素,問題是價格定位同樣高,
PLAY ART的可動造形質素也不俗,價格可接受,問題就是其搖擺不定的比例,莫說他10吋高的身型跟一般6吋人偶不能配對,就是跟他們自身的系列放一起也是大異奇趣.不過如果沒有比例心結,單隻用來扭玩,裝飾其實是不錯的選擇.
至於同是6吋的MATTEL...忘記他吧!價格跟今次介紹的傢伙接近,但任何一方面都不如這傢伙.
REVOLTECH的又太細了,而且外觀也不大討好...

~~~~~~

產品名稱: MAFEX BATMAN
系列:MAFEX
出品商:MEDICOM
出品日期:2013/5
建議零售價:3,990YEN

外形上我是有點不滿的.之前擔心的身體太單薄問題沒想像的嚴重,但肩膀的位置還是太窄,看起來上雙手有點太纖細,
胸甲細了點,同時複部裝甲又大片了一點,腰帶位置有點太低.整體腰有點長,腳有點短.

上一款蜘蛛人,同系列的BATMAN及HASBRO的IRONMAN.
留意是身體比例上BATMAN跟蜘蛛人是不同的,BATMAN身體部份比較長相對腳比較短,整體感覺更接近HASBRO的IRONMAN.
難度這就是有錢人的特有身材??

上色方面看了兩隻,問題都不大.
主要就是看口部圍邊有沒有出界,
其他盔甲上的仿碳纖印刷不見有什麼問題.(除了本身不太似之外...)

真正要留意的可能是披肩的跟裝甲的接位,因為接得不順會不好看的,如我這一隻的左邊就有問題了.
拍照時每動一次之後也要梳理一下,很煩人.

配件
沒有飛標有點可惜.

支架跟上一款蜘蛛人的一樣,不大好看,但好用.
今次有點小改變是在人偶上加了一個孔位,這樣支架可以如之前的用夾緊或直接插在背脊上.

勞資雙方合照...
應該是可動性的比較才對.
第一款蜘蛛人的可動性叫人驚艷,但到了BATMAN可動就變回一般水平.可能是受制於外形吧.
又是部份關節偏鬆,而且比蜘蛛人更嚴重這個下面再說.
另一叫我無奈的問題是低頭的幅度不夠,這樣令很多姿勢擺出來都不大自然.
本想拆開再加工,但意外地這部份很牢固,在沒有讓他壞掉重練的心理準備下放棄了.

看相片可能感覺上BATMAN大隻一點,其實就是赤木剛憲跟青田龍彥的關係,上半身高度BATMAN大勝...

下面是拍攝過程中不時出現的場面...
兩臂及肩關節太鬆.
最後要自己動手加固才可以順利拍攝.

這裡有點值得說說,
如果有一邊是PVC一類軟膠,那一般情況下用球形關節會直接裝安裝在軟膠件上,但這有一個問題就是關節鬆緊受注塑時"縮水"程度影響,
MEDICOM看來為了想控制這問題於是加了一個應該是ABS做成的"杯"在軟膠件上,然後再接上球型關節,
概念是好的,
問題是現在的設計只是將問題由球型關節搬了去杯那裡,而不是解決了問題.所以有下面的情況出現.

其實都願意花資源去做就不如設計好一點,改一點想法,杯不一定要杯型的.應該可以有理想的答案.

以下是耍帥時間.

如果有回蜘蛛俠一樣的可動範圍就好了.
現在想擺點有動感的姿勢有點力不從心,出來的感覺總是怪怪的,當然這也是我本身能力的問題...

總結來說,
本身很期待的一款玩具,但出來的結果只是不過不失.
不大討好的比例,不比蜘蛛人的可動性,配件欠飛標...
最強6吋BATMAN人偶之名,我想在對手太弱的情況下應該沒問題.
但不是他出得好.
MAFEX系列第一款蜘蛛人確定有出色的地方,但如果第一款先出今次這傢伙,我可能對這系列就不會有什麼期望了.

再一款是誰??
我想有可能是狼人吧.

其實我又唔明點解個個讃,當然6吋做到呢個水準算係咁了
外型先決的我揀playarts kai,比例不嬲都係死穴,但外型又真係冇得輸(輸比HT心甘命抵啦)
我都話左呢一隻要即入,宜家唔洗搶心佢太單簿啦。
謝謝樓主報告, 很詳細. 另外, 如果加番飛標就更好了.
其實我又唔明點解個個讃,當然6吋做到呢個水準算係咁了
外型先決的我揀playarts kai,比例不嬲都係死 ...
edmondphk 發表於 14-5-2013 04:36 PM

PLAY ART個隻幾正,但係比例就真係...
我唔係介意佢大隻,但同係BATMAN一系,前前後後出的都大小不一,真係玩野咩!
我都話左呢一隻要即入,宜家唔洗搶心佢太單簿啦。
destiny 發表於 14-5-2013 04:47 PM

但個比例我一樣係唔LIKE,甚至可以講係市面上最差的,亦係MATTEL唯一好過佢的地方.
PLAY ART個隻幾正,但係比例就真係...
我唔係介意佢大隻,但同係BATMAN一系,前前後後出的都大小不一,真係 ...
warxv 發表於 14-5-2013 05:00 PM

唉,我都唔明佢地點做figure,夠膽死robin高過batman{:1_224:}
但獨立黎睇,PAK外型正,標準可動性,對得住價格(呢隻6吋都收3魚啦)
但個比例我一樣係唔LIKE,甚至可以講係市面上最差的,亦係MATTEL唯一好過佢的地方.
warxv 發表於 14-5-2013 05:02 PM

對我黎講差不多了,夠曬高大。
先前既batman太細隻-.-。
回復 8# destiny
唔係大小問題,而係胸肩太窄,腹部又長又大,手臂細了一圈,腳又短左少少...
你擺姿勢時就會發覺唔太自然的了.
回復 7# edmondphk
就係隻ROBIN!!
本想收全套的,點知佢次次都唔同大細,放係一齊好怪...

RISES版我攞過上手,試玩左兩次,三次想比錢,結果都係無買...多少就係呢個原因.
面相麻麻

都係等多排9月再決定入唔入:43:
始終學生哥經濟能力有限
本身尋日見到現貨大貴唔想買...
但今日睇完呢個POST之後又想出去買返隻...:60:
又OK 喎.... 中毒添...........
本身尋日見到現貨大貴唔想買...
但今日睇完呢個POST之後又想出去買返隻...
kyo353 發表於 14-5-2013 06:43 PM

唔知點解今日拎起望左望都冇咩動機科水...
九月仲記得佢就入 :help: