Toysdaily 玩具日報

[詢問] [已買威龍MARK7模型,只能說我輸了 ] IRONMAN 新手, 真心求教, 希望唔好煩到大家

係模型白痴但係呢隻買模型版咁夠薑?:@
如果係我應該會噴金底再上透明紅做主色,然後細節手油,諗起都有排搞{:1_206:}
噴金屬銀!再上透明紅{:1_203:}
剪件,組合,磨夾口,上灰,黑底,銀,透明紅/透明黃
噴金屬銀!再上透明紅
冬暖夏涼小恐龍 發表於 12-5-2013 12:35 PM

聽人講過下用gaia星光金會好過就咁銀底上透明紅
銀底透明紅會好暗隻紅色

呢合野無分色可言, 買油仲貴過買已上色版, 你玩埋我個份, 拎番去退錢玩hasbro啦中學生朋友仔 :78:
哈哈! 已經開左 !  上左油... 唉 ! 用左 "力架"灰 色做底, 再用透明紅上色.. 但係發覺隻色好暗.. 又唔令面.. 可以點.. 嗚 !.{:1_206:}  我買左隻 "透明"  , D DETAIL 位會用筆上色... 上哂色先噴透明定係員左先油? 仲有而家可以點樣做先會有" 令面"  " 金屬" FEEL?{:3_141:}
一生總有第一次:35:
如果真係新手,咁不如賣左佢換盒gundam來開始可能更實際。
Assassin 發表於 11-5-2013 05:24 PM

true! you should research it rather than just listen from others...searching and studying is also fun part of the collecting game.
you also need to consider your budget- unless you have unlimited financial support- toy is only a hobby- there is nothing call you must have or you need to have...all depends on your person taste and resources.
個人意見: 我覺得大件先有氣勢!!

1:2 MK-6 bust, 放在家中一流~
http://www.sideshowtoy.com/?page ... p;ref=home_featureA

如果budget唔係問題, 加上見師兄問到, 如果有地方可以考慮呢隻1:1 全身可發光statue, 好似全世界限定100隻!

http://www.sideshowtoy.com/?page ... arch&sku=902026
回復 16# jeffloh

樓主係中學生, 你推介 1:2 iron man {:1_212:}
回復  jeffloh

樓主係中學生, 你推介 1:2 iron man
Assassin 發表於 13-5-2013 03:08 PM

都係個人意見:

正所謂千金難買心頭好, 好的東西一件就夠, 而且2015年先有新的avengers電影, 到時ironman有新裝甲都係2年之後的事. 所以如果負擔得起又喜歡真係入得過. 當然我自問只是一個打工仔, 又有家庭負擔所以我買唔起>.< 不過我最喜歡的是MK-3 / MK-7所以我都好希望入一隻1:2的放在廳中!
對啊! 各位師兄. 有無人可以同我講我下一步應該點做, 想當年我買盒模型,咪都唔整就咁切, 好樣衰, 貼貼紙會覺得哂錢.到我開始慢慢玩... 上網學上色.. 玩onepiece船..先知道好多野學... 由其係今盒ironman.. 真係對我泥講係一大挑戰.. 係到好想問下大家d野.. 指點一下我 。

以往我上色, 只會
1 噴灰  2  噴色  3 組裝  4 用筆油

但係今盒ironman真係一大挑戰! 原因要整到佢係"iron" 真係唔易!
本人無d高級設備 ( 電度,噴筆等等)

但基本裝備都有哂!
仲有我聽錯意見.. 唉 .. 我而家既工作有
1: 噴灰  
2: 去左買 透明紅  + 銀色
3: 噴透明紅 + 銀
----------------------
4: 風乾後就發覺出事! 除左隻紅色一d都唔鮮, 係沉之外... 隻色一d都唔令面/ 反光/ iron feel
, 到而家我停左...
,
想請問各位大大.. 我而家係我有限既金錢同資源內可以點做先可以最大效做到最好既效果?

p.s ( 朋友話 噴銀紅色上去, 完事後再噴 " 力架" 既光澤) <-- 想請問呢個方法o唔ok? 同埋仲有無其他更好方法?

問題2: 由於盒野基本色得紅同銀, 所以金色, 同少量黑色要自己想色, 想問下呢方面既野.. 小弟係0經驗.. 可以點做?

再次感激各位師兄聽我訴苦,希望唔好煩到大家 , 一齊追尋ironman精髓 {:3_131:}
回復 29# arwaiivan

模型我就唔識, 不過支持師兄繼續作戰威龍 :77: