Toysdaily 玩具日報

查看: 7011|回復: 12

[個人收藏] ZETMAN 彰顯人性善惡的絕對正義

今次介紹桂正和近年的大作《ZETMAN》中的兩位主角:神崎 人 ( ZET ) 及 天城 高雅 ( 阿爾法斯 )

先看看包裝:

包裝封面設計是ZETMAN那對背翼吧,基本上也做得精美,值得收藏~~

竹谷隆之負責設計finger,並先推山了ZET,而阿爾法斯就早知會出,
相對Playart也宣佈會出ZET,但遲遲也沒有阿爾法斯的消息,這成為我買山口的原因之一了~~
山口今次又食頭啖湯了

打開內盒,部件不多,主體外便只有鎗、鎗劍、替換手、透明面罩和支架

先來企定定圖~~

頭是相對較大,但如知道是頭盔,則是可以接受的

個人認為持鎗劍是較有俠士款的

這支小鎗方便阿爾法斯攜帶,但未免太小家了.....

都係執劍型仔~~~

背包設計是可以擴張的

高雅只是普通高中生,即使穿上阿爾法斯戰甲力量也有限,
要對付PLAYER也是力量懸殊.......劇情發展到後期得到另一醜陋的變種人的力量才能與PLAYER一戰.....

現在這個脫下外頭套的樣子也有幾分像那個醜陋的臉.....是否暗喻高雅正義的底下是醜陋邪惡呢?

都係戴返個外頭套靚仔~~

介紹主角:神崎 人 ( ZET )

之前話選買山口的ZET除因不知Playart會否出阿爾法斯外,另一主因是山口出的ZET竟配有大翼.......好正呀!

ZETMAN本身設定是四肢修長,絕不是美漫那類肌肉澎湃型,
可說形象上是與惡魔人近似的.....

到這山口轉輪,完全做出了那種瘦削但充滿力量的鋼條身材

關節可動和著色也很好

手中圓環是力量的根源

在漫畫中,ZET不似阿爾法斯有武器,全是赤手空拳KO對手.
finger的可動性不容置疑~~

ZET未變成紅黑前是灰白色的,現在回顧下他的形態的改變~~

痛楚~

失憶.....心臟停頓

爆翼~~~

展翅~~

兩雄相遇~~

《ZETMAN》在漫畫中的故事仍未完結,這兩位仁兄的發展和結局仍是未知........

謝謝觀賞!!
隻Zet好靚
有d後悔嗰時冇入 :$
Because of the extremely bad QC of 阿爾法斯... My Zetman is very lonely.............. :79:

Thx sharing  :)
山口式的外表真是唔錯...
不過, 買過二次都是"軟"關節...加上可怕的 QC...
都算一件賞心樂事
:51:
多謝ching分享
2隻我都有入,不過2隻既塗裝都零分,
而且高矮相差太遠,阿爾法師頭部嚴重過大
種種負面因素下我幫zetman打完報告後已經當完
阿爾法斯已經成為小弟收藏當中既黑歷史
隻Zet好靚
有d後悔嗰時冇入
tumvek 發表於 5-5-2013 10:04 AM

如果鍾意惡魔人一類邪惡feel的朋友,這隻ZETMAN係必入之選啊!
希望如再有再販的話,tumveK兄能入手

Because of the extremely bad QC of 阿爾法斯... My Zetman is very lonely..............
Thx sh ...
Douglas.M.Saint 發表於 5-5-2013 10:45 AM
多謝ching分享
2隻我都有入,不過2隻既塗裝都零分,
而且高矮相差太遠,阿爾法師頭部嚴重過大
種種負面因 ...
神打魔帝 發表於 5-5-2013 11:53 AM

多謝 德哥 ,神打魔帝兄支持
其實我之前見過ching們介紹阿爾法斯,質素不佳,
但可能我好運,我入這隻面相,塗色,關節都無問題,甚至著色比ZET好
所以現在買玩具有時真係要撞下手神
山口式的外表真是唔錯...
不過, 買過二次都是"軟"關節...加上可怕的 QC...
都算一件賞心樂事
36韜 發表於 5-5-2013 11:37 AM

山口d野真係令人又愛又恨架
外型擺款真係一絕,
但有時那些轉輪關節又係令人玩到好勞氣,
而最慘既係,海洋堂成日有好多正野都係山口轉輪系出。。。無計
Alphas既正義被果個呀叔既試煉扭曲了

動畫最後一集超邪惡

zet一野ko佢好過{:1_232:}
Alphas既正義被果個呀叔既試煉扭曲了

動畫最後一集超邪惡

zet一野ko佢好過
iptinyau2341 發表於 5-5-2013 04:58 PM

漫畫中的高雅的”正義”暫未完全變質,
動畫未有機會睇,真係要下佢如何邪法,
其實高雅也真是可憐人啊!
好詳盡既報告!
漫畫真係出得好慢…
隻ZET其實好正,而且仲有對翼真係好吸引
不過面相好似麻麻,唯有等FIGMA再作決定
我都入了但是太細隻了可能玩開sic,如果是1:10 我覺得會好d !!
回復 11# desectors

FIGMA會出咩{:1_197:}

好似得play arts改會出不過冇翼