Toysdaily 玩具日報

查看: 4461|回復: 13

[分享討論] 玩具重量感覺

琴晚將ex巨蟹入櫃,順便將d收藏執下位,執到cms果兩隻逆轉王同三冠王,
先再回憶到呢兩隻野是可其墜手,玩具真係要攞上手玩至得,同就咁觀賞真係兩回事~
近日既ironman合金化,唔係要排長龍既話,我都好想捧下場,而家等緊話五月頭出既十五機,又一重量級制作,唔係話要買鐵,而係作為合金玩具,合金量都係其賣點啊~~
所以合金就係玩具既浪漫~
我都好鐘意超合金, 亦同意合金玩具除左外形之外, 合金量都好重要, 我都係之前無幾耐先入番三冠王同逆轉王, 真係落足料, 正, 而我玩過最重既合金就係 unifive 既超真合金, 小雙俠隻狗仔機械人, 真係超重手
totally agree~~~~~~~~
依家d玩具化學都咩咁,就咁企都話要用架,拿上手我真係驚重得濟會斷緊d野{:1_240:}
我本人都是合金控,而家 TF 嘅 mp  系列我真係接受唔到 ,原本買10B,變咗買1B
:42:

CMS逆轉王..我都有..係重手..但尖角位恐龍仔天線用晒ABS硬膠來造,好怕整斷...手型少.同埋其關節亦唔算好流暢..和個盒太大了...:78:

從EX開始至玩神話,其實自己好喜歡黃金十二宮,不過一直冇玩開,最初仲以為D聖衣係膠造,
有日見暗黑鳳王特價,平平地買隻黎玩,點知玩落,又唔簡單喎,跟住就開始神話之路喇,
講真,如果當日玩落係輕飄飄既話,我諗我未必會開始買EX~
暫時齊人,"黃金十二宮九人眾"參上~
小弟本身都係大部份儲合金, 覺得最墜手都係YAMATO嘅太空保衛者, 隻無敵鐵羅剎其實都有份量, 不過可惜呢間公司已成回憶吖~~
所以話呢合金玩具係真係男人既浪漫,不過我剩係儲高達,睇番fix第一隻同mb既重量爭幾遠
我覺得要用得其所...

有鐵拎上手係好feel d,但因為太重,關節負荷好大。

兩者衡量,我寧願少d鐵。
由細個扭蛋有金幣扭!到超合金!到星矢!甚至港漫兵器~!!{:3_139:}
事實上有金屬!聚手!硬係會吸引啲~!!
不過hottoys轉金屬變相加價本人就好唔支持喇~!!!{:2_255:}
回復 11# 呂品器

同意,墜手係感覺,又不宜本末倒置,適得其返,
平衡好緊要,MAX同CMS隻勇者王就係一個好例子,
係失衡既情況下,設計失敗易爛,更墜手都係假~
當然,一個設計又好又重手,又要好玩,真係有D要求得過份既~
YAMATO 後期 D菜,設計愈來愈好,希望後繼公司可以繼承,甚至超越啦~
回復 12# trumanso

有射自然香,材料又唔同左呢,我覺得賣貴左都無可口非,
但係我就唔太喜歡排太耐隊,要做勢我明,要玩唯有貴D買,
又或者唔玩啦~