Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 壽屋又有新野 D-STYLE 絕對無敵 "獅人鳳"

叔叔不行了!:46:
正啊~:$活著真好~
出可合體龍王之後最好出埋... 元氣爆發 同 熱血最強既機體
有雷神王咁型既漢字名,TBB點解咁威諗到C人鳳
clie 發表於 24-4-2013 12:58 AM

日本個名只係"絶対無敵ライジンオー"何來有漢字?
而且"雷神王"只係台灣翻譯,(バクリュウオー)>"變形雷神王" ,(ゴッドライジンオー)>絕對無敵雷神王.香港個譯做"百勝龍王"同"超級獅人鳯"我覺得重正常.
因為當年cyber formula無端端又叫咩雷神所以到絕對無敵唔想班細路亂晒所以
yugi 發表於 24-4-2013 10:15 AM

因為當時兩套動畫香港同時播放,cyberformula 主角車叫“亞斯拉達”太難記,就索性借用“雷神”個名,絕對無敵就老作左個“獅人鳳”比佢,可能有香港特色既“龍虎豹”在前,受落情度至今仍令人印象深刻 :38:
佢出依條LINE...重應過勇者王....出晒藍光人系列..起嘛都有10隻...點算好呀{:1_206:}
出可合體龍王之後最好出埋... 元氣爆發 同 熱血最強既機體
yelland01 發表於 27-4-2013 10:20 AM

出熱血最強我會入, 市面冇乜可合體既產品, 舊野又炒到上天價~

出黃金勇者隻海盜鯊魚都唔錯~
看来寿屋的魔爪要伸向蓝光人系列了{:2_297:}
有蓝光人系列,又有勇者王系列,
咁其他勇者都可能會出喎^^
期待這款模型:handshake:
必入item
每個地方有佢譯法有咩問題...........
你叫返大胸翼囉
煩...
must buy item!!!
:)正!最好真係全系列都出!!!!!
因為呢個係當時喺CCTVB播嘅譯名 -- 絕對無敵獅人鳳!
半田健人_555 發表於 24-4-2013 10:10 AM

無敵  (獅子皇/人皇/鳳皇)