Toysdaily 玩具日報

[SD系] Legend BB 武者頑駄無

http://blog.yahoo.com/MichaelYiu/articles/1184674/index

終於都係趕唔切係殺驅頭出之前完成,不過周街都無晒貨,
所以都無所謂啦

每日少少,每日少少甘砌,前前後後都2~3個月啦
哩隻無咩難,係前臂水口位搞左好耐,因為係BB水口,剪
得唔好,搞到有個窿仔,又補又磨再上灰,前前後後做左3
次,唔知點解個窿仔就係補唔到,最後放棄左,反正個窿仔
好細,而且件係黑色,又會比臂甲遮左,所以都無咩所謂啦
(懶鬼~~

改造左少少野,小腳增長左2MM,左右裙甲增高左2MM
,胸甲增高左1MM,自制左一個右手握拳,複製左眼既部

顏色

雖然,BB多數都有電鍍件,但一定唔係以前D豪華到嘩一
聲的彩鍍,所以我一定會洗左佢自己噴過,今次都唔例外。
金色電鍍件全部洗晒,再噴返GAIA 009銀底+透明黃橙(045+少量042),甘樣統一
全身既金色先好睇。不過,透明黃+少量橙色好難控制,噴
得薄就只有透明黃,厚就直接出透明橙,要噴到有金色既效
果好難。

紅色用左GAIA既VO-07 薔薇之3姉妹 既 紅色,因為我噴左黑底,所以出黎既效果就沉色左好多。不
過,成隻都甘沉色又唔會好睇,所以咀,頭盔上既紅色就用
返GAIA 003果隻,不過都係黑底,所以唔會好鮮色

黑色係032既ultimate black
白係031 ultimate white +少少VO 07,不過重手左,所以又噴多層絕 031

吉姆眼等藍色就係銀底+ 108 fluorescent blue green+少量045,實物係較為綠D

最後,考埋試之後先再去買殺驅頭吧T_T

------------------------------------
吉姆,呀,璽武先岩

戴左帽型仔D

有咩理由上身除左頂帽就一D裝備都無﹖
所以都係比佢著返些少啦
甘樣左右不平衡反而再型仔D呢

背面,可憐既璽武係無外置既背包用

可動不錯呢
雖然做唔到雙手持劍,但雙手持薙刀還是可以的

璽武大隊長??
全副裝備上陣果然型仔好多

可惜都係唔夠殺驅頭打(與殺驅頭既對打場面就留待數月後
才補上啦

武者參見

有背包用嫁
不過由於加埋背包後成個上身就好厚肉地,所以我將上身切
薄左1MM

武器
把種子島磨死我

武久丸,劍刃用左MK05,不過唔識用,噴左之後先發現
說明上寫明唔可以噴至濕潤,甘就無左個不鏽鋼既效果
下次再試下啦唯有

向左望既眼神

向右望

無雙MODE
由於複左件,所以4款眼貼紙都可以用到
不過我唔鐘意個笑容眼,所以就自己噴左個無眼珠版

不過遮蓋得唔好呀,遲下用琺瑯油再補下

輕裝,應該都無乜機會再出現(話說,璽武既輕裝比武者的
來得自然,果然璽武(吉姆)只有做配角/炮灰既份兒嗎﹖

黎張正面的

所有配件
NICE sharing
感覺良好
套甲有種戰國古舊feel,整體唔錯:71:
回復 1# kai2002002

仔細的塗裝,good work:71:
很詳細的製作講解,謝謝大大的分享

多謝觀賞:shy:,post多少少制作過程,因為唔係每個步驟都有影相,所以過程不齊,見諒見諒

有咩意見請隨便留言:64:
http://blog.yahoo.com/MichaelYiu/articles/1185881/index

洗電鍍件,用稀釋漂白水浸佢一晚,電鍍色層就會甩晒,之後淨返一層銀油,就用開油水慢慢抹走佢

腳加長2mm

胸甲增高0.5mm

左右裙甲增高2mm

用畢地補偷膠位
加膠板擠壓,甘畢地硬左之後,要修飾既地方就少左好多

補偷膠位,未磨都已經好平lu

自由樹脂覆眼部零件

離模
都算成功

自制既握拳

like your color scheme :71:
ygat2005> thz~~下隻殺驅頭我會再努力~~~依家諗緊點改比例同配色