Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: MAX

[分享討論] 新世紀 福音戰士 新劇場版 Q [觀後感及推介]

今早睇左,正!
不過,睇左咁多年福音,印象中醒晤起邊個 “李林” (應該話李林代表什麼?);各大大,可 ...
roystoy 發表於 26-4-2013 01:37 PM

第17定18使徒........人類

回復 16# O_biscuit

thx, O 大
原來有17~18使徒 …… 又想問動畫版 / tv 版有出過場嗎?定係漫畫出現的?
o係香港戲院睇完發覺香港人對BL情節反應比較大:35:
o係日本睇果時全場都好平靜一啲反應都冇
回復 15# roystoy

李林係使徒對人類既稱呼
o係香港戲院睇完發覺香港人對BL情節反應比較大
o係日本睇果時全場都好平靜一啲反應都冇
炒價仙人 發表於 26-4-2013 10:46 PM

無錯,我睇果場, 一睇到渚薰出場就開始笑, 睇到同真嗣有身體接觸就笑到收唔到聲,BL料變左笑料,好奇怪。
無錯,我睇果場, 一睇到渚薰出場就開始笑, 睇到同真嗣有身體接觸就笑到收唔到聲,BL料變左笑料,好奇 ...
Starbaby 發表於 28-4-2013 04:23 PM

我推測某程度上有啲人未睇前已經知一定會有BL情節而期待緊係會點樣展開
當一開始果陣就自然會抗奮起o黎
終於睇左,

我覺得今集主要都係交待劇情, 唔係太多思考位
不過睇完呢集我覺得EVA既故事主軸無變, 睇今集就好似睇返TV最後幾集(0號機自爆後, 出現第2個麗起+舊劇場版)

同樣要入最終教條, 同樣渚薰係最後一個使徒, 同一樣既BGM, 渚薰都係因為真嗣而死(TV劇情), 第二個麗既心理變化(蕭劇場版最後因真嗣背叛碇源堂)

下一集唔知逋唔講得完個故事呢??仲有加持會再出場嗎??
真嗣同渚薰真係好多感情戲:he:
無錯,我睇果場, 一睇到渚薰出場就開始笑, 睇到同真嗣有身體接觸就笑到收唔到聲,BL料變左笑料,好奇 ...
Starbaby 發表於 28-4-2013 04:23 PM

其實真係唔知有咩好笑,我反而覺得幾感動,全世界唔係唔理佢就係憎佢,突然殺個渚薰出尼,又肯同佢傾計,彈鋼琴,仲幫佢整埋部機(利申:我唔係鍾意BL)
得番一套補吾補到D內容架....計計埋埋得八個小時劇情(4套)...
得番一套補吾補到D內容架....計計埋埋得八個小時劇情(4套)...
223456 發表於 5-5-2013 09:47 PM
可能仲有第5,6套
昨天終於看了,整個戲院只得數人,蠻享受的。劇情有點消化不了,渚的死TV版好得多了(個人感覺),何時才是結局?