Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 各位喜歡玩12 吋 FIGURE的兄弟請注意 小心騙局!! --請版大破例一次暫不要刪除

我覺得網上做交易,
賣家最好100正評,一定要落bid,不要單憑email就信,就算有email各樣野都要寫得清清楚楚白紙黑字,全部野要有晒記錄,如果個賣家遲遲唔覆冇交帶,買figure銀碼唔細,我就一定唔會交易。
報警處理!!∼同埋盡量面交LA∼甚至網上拍賣落訂我都少做∼
Paypal全數退的,放心去申請啦。

話時話,個賣家都超級低能喎,呃人又要用paypal,實比人扣番,搞咁多&# ...
catcat 發表於 14-4-2013 10:11 AM

當我過完數給他, 他便說他戶口被凍結,款項不能提出 , 希望改為面交, 再減你5魚 , 他說如果面交時戶口已經解凍,就不用給錢他朋友 , 否則就照比錢 ,需然吾知佢有咩計畫但如果面交,在街上操作PAYPAL也未必容易,所以冇理佢   (你話D騙徒幾多花招) 當初又話只限PAYPAL , 過數後又話改面交
一手交錢一手交貨是最好的…搵人起佢底啦:blame:
將拒繩子於法...........:53:
多謝大大分享匿個經歷....各位引以為鑑∼
你買咩figure?~~~~~~
快向PayPal 投訴,如果個賣方A/C 真係被凍結,咁你過數筆錢都安全D,但要快Email及信面通知Paypal
我覺得網上做交易,
賣家最好100正評,一定要落bid,不要單憑email就信,就算有email各樣野都要寫得清清楚 ...
老孫 發表於 14-4-2013 11:03 AM

佢100的
本人也試過類似情況,但倒轉,他要求我先寄出貨物,再遲遲不付錢,最後我覺有可疑,立刻到郵局取消貨物上機,幸好趕得切!
我自己無論買賣都一定出價競投留記錄,一定面交同唔會同人FAST TRADE,唔會選擇郵寄,盡量避免不愉快事件,就算佢唔交收我起碼都唔會有金錢損失,最多損失時間
回復 24# BiGKY
佢做過幾多單交易?戶口用左幾耐時間?同埋paypal可以退款。你跟進之後,看看可唔可以攞返錢先。有得退,都算係對你有保障的條件,有心扼人可以唔用payal。你之後結果點都話畀大家知。
回復  BiGKY
佢做過幾多單交易?戶口用左幾耐時間?同埋paypal可以退款。你跟進之後,看看可唔可以&#2588 ...
老孫 發表於 14-4-2013 02:21 PM

THX Bro~ :64:
我都係做拍賣的, 所以好清楚用 Paypal 一定有得退, 有問題可以直接打去 paypal 香港電話問.
講真係Hk買野,毛LaLa要你比都知有古怪,係依悲拍賣bid野用pp又吾同,有保障,但你自己獨立用pp冇仇報,你試下去pp Customer services 投訴同HK報警,不過尼D人搵慣食都熟哂D灰色地帶,依家HK阿虎賣野都成日有D鬼佬話出天價買你件野,叫你直接比佢,睇多D警訊La,