Toysdaily 玩具日報

查看: 9179|回復: 10

[3A/ threezero] 『跟風評測』threeA - 鐵甲鋼拳 亞當 Atom

3A《鐵甲鋼拳》的第3款産品,帶來最終主角機——亞當(Atom),有譯“阿童木”
牠原本只係一臺被遺棄的陪練機械人,戰鬥力好差,除咗耐打之外完全沒有優勢
而在遇到小主角麥斯之后,借着本身自帶的動作映射功能在大主角查理身上“學識”咗好多戰鬥技能
之后仲加裝咗前兩部主角機“突擊者”和“大聲公”的操作繫統,成為一臺連戰連勝的強大機體
在決戰最終Boss宙斯時,即使性能差距懸殊也將對手壓製,可惜最后因為計分規則而落敗
不過另一方面就贏得暸觀衆給予的“平民冠軍”的稱號

玩具方面依然係好出色,完全承繼了前兩款“突擊者”和“邁達斯”的各種高水準
繼續以龐大的體積、細緻的造型,以及精湛的塗裝令人驚嘆不已
這種逼真的程度感覺已經完全超越咗電影中的道具和CG
然后這款亞當相比前兩作仲有一個非常大的進步,就係關節的改良
這次的關節部位全部都加入咗耐磨材料,活動起來順滑流暢
另外一部分關節的結搆也有所改進,而且仲加入活動裝甲和軟膠裝甲的設計
整體的可動性突飛猛進,電影入面各種拳擊和跳舞的動作都可以輕鬆做到
最后呢,缺點還是有的,由于設定中的亞當係那種極端的上身大下身細的體形
所以玩具的平衡性不是很好,好難企得穩
而3A方面都注意到這個問題,並承諾在正式産品中改善
相信到到各位手上的一定會係一個完美的亞當

眼睛發光已經係家常便飯了,而面罩部分就按照設定採用鐵絲網製作
另外條頸設有二重關節,配合軟膠裝甲,可以全方位活動

身上全部關節都採用獨立的耐磨材料製作,順滑流暢而鬆緊適中,各種Pose都可以輕易擺到
不過踝關節容易鬆脫,希望3A注意改良吧

位于肱二头肌部位的裝甲係軟膠零件,不過用于塗裝齣色,平時完全睇唔出
另外加上裝甲與關節聯動的設計,另外單一轉軸的手肘都可以好似人體一樣彎曲90度以上

拳頭分成三指,並分別設有三個關節,可以做到好多簡單的手勢

兩塊“股巨肌”可謂亞當的一個小特色(笑)

全身裝甲都充滿凹陷、磨損和銲紋等細節,令舊化的傚果更加逼真
另外,可能因為今次的配色都係以銀、銅這些純金屬色為主,所以金屬質感特別強
估計唔熟悉3A産品的人睇到,絕對唔敢相信本品係一款全塑料製品

背脊靠上的兩塊裝甲可以活動,對提昇肩關節的可動範圍有一定幫助

跨部關節不再係簡單的Ball joint,而係獨立的三重轉軸關節,可動性已經非常好
再配合整個跨部可以前后擺動,做到各種扭腰的動作

這次身體內部也設有4盞LED燈。能糢擬引擎運作時的髮光傚果
另外燈光開啓的同事,身體全后的兩把散熱風扇都會轉動

多謝觀看,更多玩具評測歡迎光臨細佬個Blog:  blog.163.com/zpchan_111

.
點解有得評測嘅?{:1_197:} 國內分銷商?
出左貨咩???????????????
回復 3# Kimi_Leung

回復 2# darknight

我只係做玩具媒體的,有倖提前拿到樣版:shy:
請問樓主atom耳邊風扇會轉動嗎?
舊化確係無語倫比!!!!:$
身型、可動一流。。。真係唔知忍唔忍倒唔買。。。
真係超期待!不過最快都第三季:help:
回復 5# toys1333

不能的
:47:毒已中{:1_201:}
隻野真是唔錯...不過...如果有 6 寸左右就 PERFECT...
太大隻屋企冇位擺 {:1_229:}
我就是等亞當啊,另外想問一下,
本身只玩開HT,未曾入過3A,
想問一下ching們,那裏可以訂購,
是網上訂還是門市呢,謝謝~