Toysdaily 玩具日報

查看: 11249|回復: 19

[分享討論] 鬧了HT家族式管理咁耐,今次要讚一下排隊安排

上年動漫節難忘只為等攞貨也企街3粒鐘,2-5pm{:1_225:}。 排了又怎不會訂貨?{:1_222:} 提議過N次HT不要將支持者當「紙板人」,甚或「企街」幫其免費宣傳{:1_207:} 。 我提議過可以學SIDESHOW「完全」網上訂貨加送貨等等,但HT一向小理...:70:

今次作為VIP 能在首兩日訂講Mark42,讓一眾VIP覺得有存在意義 --- 小小虛榮感{:1_218:},不用淪為一個只企街的VIP...

的有:
-        開了地下後樓梯排隊,就不用"赤裸裸"地{:2_326:}在油麻地行人專用區排隊比人當怪物咁睇。
-        後樓梯有抽氣扇,昨日也不斷抹汗 (本人較大汗) 尚算OK。 夏天就不知會焗死人上生果報吧… {:2_291:}
-        雖然後樓梯排到2樓,但流程尚算快。 75分鐘已能訂物走人。{:1_228:}
-        訂貨和攞貨分了流 --- 見攞貨BW不用排隊,令75分鐘mission complete。 真是善哉善哉,公德無量。(對比3粒鐘,這是大躍進了~ {:1_203:})

仍有進步空間是:
-        雖然地下放人上樓的員工講明:「11個人上緊梨。」 但生怕有師兄排隊排到頭暈身㷫分唔倒有無人打尖,或有港人南亞人魚目混珠博大冒,都係派籌以資識別好D。:69:
-        後樓梯加多4/5部放地通風機增加對流更佳 (嘜都要排下加4/5部對HT物超所值)。 當然網上完全訂及信用咭付款,不用排隊一了百了就最好 (但HT又想堅持排大隊輪大米方式就無計…):42:
-        我見D HT員工都做到好睏好悶。 係咁成日過機、講同一番說話又唔會因為多一張單加commission。 其實「彼此也在捱」...{:1_201:} 不如老細搞番個「HT服務員工大奬」{:1_226:}{:1_226:}{:1_226:},勝出員工會有commission/bonus,讓眾師兄投票服務禮貌大使冠、亞、季等{:1_219:},我包保HT員工服務態度會更好更專業!!!{:1_220:} 唔會做又36; hea做又係36。{:1_217:} 不過都要睇老細有無heart同良心呢~{:1_222:}

我自己無影後樓梯排隊相,費事啦,己所不欲,勿施於人。 {:1_226:}
我昨晚都有訂, vip全程60分鐘左右. 見ht的員工一直被客人問同一問題, "排隊訂什麼, 幾時到非vip訂, 怎樣才能做vip, 還有一些人, 自己要訂什麼都不知, 只知要訂ironman, 被職員問那一款, 根本答不出, 還反問職員有幾多款................. :70:"
當然, 店務員的職責, 就是解決客人的問題, 不能因客人問得太多, 或太多客人問同一問題便覺煩躁, 因為這是工作一部份.
基本上任何一個安排, 都不能滿足所有人, 但員工的質數, 有較提升公司形象, 可惜, ht都不太注重這一點.
乜改左排後樓梯? 剛去到見正門冇人冇行開左,唔知今 日點排法?
今次安排最好係俾想要首日單,早啲玩又唔係炒家嘅VIP,唔洗同排隊黨鬥快{:1_208:}
今次,hottoys有進步,起碼首日隔左d南亞,C9,學生炒家~~~第3日單都冇咁吃香,可能唔使排咁耐:71:
回復 4# Pixiv
雖然可以阻止到部分新炒家,
但網上仍然有同一個名,十幾廿張首日單出現......{:1_201:}
因為落雨, 今次唔係排街, 好多人都搵唔到隊尾.

如果今日都同一安排既話, 隊尾就在面向"昭萬"門口商場外的左手邊, 有一條好鬼鼠的後樓梯, 即係舊時買絲襪, 而家執左的吉舖隔離.

重點係條後樓梯好鬼鼠, 大家樓下見唔到就問職員啦
回復  Pixiv
雖然可以阻止到部分新炒家,
但網上仍然有同一個名,十幾廿張首日單出現......
kafai1978 發表於 6-4-2013 11:36 AM

haha…炒家集團
我昨日用左40分鐘攪掂,終於覺得VIP 作用大了,今次安排值得一讚!
我都搵左兩次先搵到個條隊....好多人都搵唔到再上番黎....亦真係好多人都唔知邊款係邊排..
回復 4# Pixiv

Agree x 10.  已經玩得好很吃力, 排隊又食力, 玩一隻算了. 再入多隻對沖分分鐘蝕到渣都無~~~ {:1_224:}
回復 6# kafai1978

有D係用廠家身份向HT訂,一訂十盒二十盒好等閒~{:1_214:}
回復 7# good886

回復 10# maxy2k

OK 啦, D HT哥仔姐仔唔係太難認~~~~  有我地第一日死士, 第二日訂師兄應該好易搵倒個後樓梯位. 係正門左手面之嘛~ {:1_219:}
回復 2# good886

所以我味話做又36, 唔做又36. 佢洗鬼認真同好禮貌咩。 但有奬有罰員工先有進步。 老細只識收訂但又唔回饋買家及員工甚致社會(買家都係社會一部份)就最好啦~ :!
回復 3# hkwadee

希望唔係因為落雨先唔洗企街啦... :o