Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: BanDaiGX

[個人收藏] 各位兄弟小心 E幾日好潮濕

開左幾日抽濕機, 玩具櫃亦放左抽濕器, 屋企都好乾爽:43:
開左幾日抽濕機, 玩具櫃亦放左抽濕器, 屋企都好乾夾
Mo.P 發表於 5-4-2013 11:28 PM

“抽濕器”那裡買?還是說那些抽濕盒??
無錯, 係抽濕盒:78:
我擺在床下底的盒,就用吸濕大陣象去抽濕,至於玩具櫃,唔知大家有無留意,市面上某些小食,零食或餅乾(多數買日本零食)袋內會有一包防潮包,我就係用果d防潮包放在玩具櫃內,因為貪佢細細包唔佔用太多櫃內地方,而且試諗下若果個防潮包唔勁,就keep唔住果d零食一年至兩年既食用期,既然放得入去既,咁即係呢個細細防潮包功效靠得住,所以我玩具櫃通常都用呢個方法防潮吸濕,至少慶幸暫未出現樓主櫃內勁濕情況,各位師兄可以一試:71:
回復 19# ericlai58

防潮珠(包) 我諗係好細范圍既地方先岩用, 包裝食物幾大包都唔會有個櫃咁大既體積, 如果放玩具櫃都係用番吸(抽)濕盒會好D, 個人意見, 唔知岩唔岩.
回復 20# Mo.P

哈哈,各有各方法,純粹交流心得,多謝分享就真!
我知防潮包抽濕範圍唔多,所以我每格玩具櫃都放兩三包,通常兩三個月換一次,而且兩個玩具櫃夾埋都放左十幾包防潮包防潮抽濕。
最憎春天d死人天氣......................:blame:
我不嬲都冇乜吸濕, TOUCH WOOD 暫時都冇乜問題~ 上左神臺既玩具我都好少會拎返出黎, 可能霉左都唔知~ 我放到密密麻麻, 正所謂, 牽一發動全身
{:1_206:} 直情7-11雪櫃feel
:64: 多謝大大提醒
你住海邊??????????
你住海邊??????????
stephenchow 發表於 6-4-2013 06:35 PM

唔系 只不過個櫃對住門口 咁岩好開左陣門 出去睇時就見到變成咁{:1_231:}
回復  Mo.P

哈哈,各有各方法,純粹交流心得,多謝分享就真!
我知防潮包抽濕範圍唔多,所以我每格玩具櫃 ...
ericlai58 發表於 6-4-2013 02:08 AM

我都係呀,放左十幾個防潮包/盒,每兩個月換一次,都幾重皮!:@
我個櫃長駐左隻吸濕大笨象係到,但係都好驚唔夠力{:2_320:}因為隻櫃放左係窗邊,唯有唔開窗