Toysdaily 玩具日報

查看: 12145|回復: 19

Hot toys 剪報(介紹成長歷史)

摷舊資料,睇番呢個 Hottoys 演變歷史,成功非僥倖,但今日如斯壯大的玩具王國,都是不斷由大大們供奉而成>相輔相成。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
不负责人的玩具公司...
我只能講句有毛有翼....識飛
佢都暗示左香港吾擴展開分店, 因為香港吾係佢既目標市場.:p
幹實事的醒目仔~
佩服Howard的生意頭腦,膽色及眼光,是香港人成功的典範及香港之光
希望日後可以堅守原則,生產更多高質素玩具及開拓更多元化產品線
haha~~~~:DD

買了Iron monger 朋友注意!!大腿內側(左右爆開)自然龜裂(左右爆開/斷裂)
http://toysdaily.com/discuz/thread-204668-1-1.html
想知樓主你呢段報導是零幾年呢?
香港入貨寄日本........同排隊黨做既野差唔多咁......

呢篇野好多年架啦吓?但今時今日出烤活既咩報導都係會比呢度既人鬧架啦,
近黎玩HT愈黎愈受氣,換貨又好似求其耍走你,買野又要排隊(公平D講排隊唔關HT事).....
我當日都覺得烤活好型....但今日....未至於憎,但覺得一般........

成長的只有價錢&造型
QC則是退化, 相輔相成。:67:

"我無想過做龍頭, 在香港做第一無意思, 反而要做到世界各地都有人試HT更付挑戰性及滿足感"

你這句話不就是在說你想要做世界龍頭啊:45:
頭像被屏蔽
報導吓D sad 貨同埋D九流服務仲好啦! :42:
其實佢係港人的光榮 , 起碼訂D歐美英雄 / 電影玩具, 起旺角可以有板睇 , 又唔使係最後發貨地方. 以前玩sideshow, D鬼佬玩完晒, 香港先有貨到. 有無板睇...

回復 14# limanyi

事實上ht都很重視香港玩家及香港市場,相比起外國的售價,即使不計算運費,單是香港HT的售價已經是最便宜的地方。

有本地人經常罵HT派貨慢,訂貨後一年才有貨,但重來都沒有聽過訂貨後無貨取等情況出現,只見過有客於到貨後一個月內沒有取貨的個別情況,而訂貨後一個月內取貨,在訂單上亦有列明,信譽還是良好的。加上香港派貨相比其他國家已經是最早了,你不會找到證據指出別國出貨比香港更快。

至於售價方面,更加是你情我願。香港是自由經濟的地方,價格由市場來決定,有這樣購買力的買家願意承受這樣的價格,就是市場價格。若要ht價格上更有競爭力,只有市場上出現更多具競爭性的對手,在激烈的競爭情況下及爭取更多市場佔有率,價格才見穏定或下調,甚至不被攏斷。

作為香港玩家,理應期望本港玩具產業能夠百花齊放,支持本地原創,讓更多玩具生產商能得以生存,使中/高檔次玩具市場發展更健康,市場上出現更多選擇,才是消息者之褔。