Toysdaily 玩具日報

查看: 10789|回復: 18

點解 Medicom 唔出12吋可動 比達王子 呢?

頭像被屏蔽
銷量不好∼

銷量好像JOJO般∼M記就會成條LINE都出
銷量不好∼

銷量好像JOJO般∼M記就會成條LINE都出
lydiamomo0903 發表於 2-4-2013 02:41 PM

我入左超西同魔童, 點知之後冇晒料到...
我都唔明, 點解 jojo出咁多...但龍珠人氣咁高就2下收左皮...

可能同版權都有關係,人氣唔係咁高嘅JoJo可以借玩具催谷,版權相對(同作者)易攪;而高人氣嘅龍珠絶對冇呢個原因,笨大亦對版權應有一定嘅影響力,所以利潤可能唔高…不過咁複雜嘅嘢都係估估吓啫!:77:
唔賣得。。。。供過於求
真心

暫時冇一隻龍珠12寸做得好。
hit 嘅漫畫集英社要medicom生產到一定數量先批版權( eg: 龍珠每角色要生產>10,000隻, 但JoJo及次一級嘅作品每款可能只出3,000-5,000)

其實當年M記已做好哂比達2父子嘅sample 同預定會發售, 奈何悟空銷量差...cancelled

題外話M記查實做好咗櫻木嘅sample好耐, 但好似井上雄彥唔批...現在不了了之

JOJO人氣不高??
真是大錯特錯,JOJO現在可是gucci的代言人呢
幾年前JOJO可是有進日本當代辭典呢
JOJO人氣很高,不要因為香港跟台灣沒人愛就代表他不高..
早期沒有JOJO產品是因為荒木先生不願意放版權商品化

另外M記老闆跟東映高層是熟識,七龍珠純粹就是賣不好不出了..就是這樣而已..{:1_240:}
至於七龍珠賣不好原因我有聽說就是第一隻悟空爆胸問題在日本也鬧很大
於是後來的產品大家都不買了
hit 嘅漫畫集英社要medicom生產到一定數量先批版權( eg: 龍珠每角色要生產>10,000隻, 但JoJo及次一級 ...
berserkberserk 發表於 2-4-2013 08:17 PM

真架?有冇source?{:1_206:}
真架?有冇source?
slimkakit 發表於 2-4-2013 08:43 PM

呢d商業野冇特別source要業內人先清楚, 小弟有幸睇過櫻木同一d未公佈發售sample嘅相, 唔好問我拎相, 因為我冇, 都係人地俾我睇. 架仔呢d野處理得好小心
信不信由大家決定:38:

龍珠全球都甘hit, 唔屈佢多生產才怪

PS:絕對唔關爆胸事 , M記大把爆裂事件
JOJO人氣不高??
真是大錯特錯,JOJO現在可是gucci的代言人呢
幾年前JOJO可是有進日本當代辭 ...
lydiamomo0903 發表於 2-4-2013 08:39 PM

jojo我全入
不是jojo人氣差, 只是沒龍珠那麼利害吧
龍珠 12" /MGRISE /SHF 都唔得.
連扭旦都無埋, 便可想而知佢的地位已經{:1_232:}
jojo我全入
不是jojo人氣差, 只是沒龍珠那麼利害吧
berserkberserk 發表於 2-4-2013 09:09 PM

不太能比,JOJO已經在走潮流那圈了
當然龍珠在動漫的影響力毋庸置疑
但或許JOJO在日本未來的定位或許會不比龍珠差
至於龍珠人氣也還是很高,至少日本那邊最新的電影票房很好
同樣都是好東西,M記把龍珠搞砸了,但也靠JOJO賺了ㄧ票
不過M記的龍珠頭雕我都給予高評價就是了:love:
如果我係鳥山明,就會叫medicom唔駛再幫我D角式出figure!
兩款悟空我都入, 1來是新批次, 2來5舊有找,
總結是 玩得放心, 買得開心.
如果當年不是發生第1波加價, 我就是首批苦主了.