Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 小山羊

[詢問] 新安洲求救~~~

14楼果然好野啊!!
回復 15# chsimon

哈哈哈哈.  大佬,一點都不一樣呀.   Yours is an idea, mine is an idea plus execution with pics.
回復 14# shawdidi

Where can buy this iron item??:64:
樓主,相信你的新安洲是舊版=Ka 版,由於內骨係用ABS膠,所以你上了色之後,膠料變脆,一扭便斷,因為我都經歷過!

由於已經接近完成,若果如樓上師兄所說拆開安裝金屬件,怕會損壞�括花零件,所以我的解決方法是:

1. 於ABS內骨架剩餘膠架欄剪下兩至三條膠條(約一吋長)備用,記得千萬不可上色,原膠條用;
2. 用手鑽鑽開上、下半身中間點(開孔),大小可容納上述的膠條;
3. 將備用膠條插入上半身手開鑽孔內至札實,加模型膠水固定,放通宵待膠水乾透;
4. 將上半身連膠條部份插入下半身手開鑽孔內,完成!

注意:
1. 上下半身可連接起來,不會穿崩;
2. 腰部活動能力減弱;
3. 記得備用膠條千萬不可上色,否則會如之前一様,又斷過!

零消費,希望幫到你。
多謝以上咁多位大大提供的意見:64:

樓主: 先旨聲明, 我唔係响度幫人賣廣告, 不過計我話與其咁麻煩搞一大輪, 不如去買過件past換咗佢好過啦!
雖然唔方便開名, 不過相信好多師兄都知道皆X有間鋪有MG拆件賣, 我成日唔小心搞到斷手斷腳(多得我老媽子:79:), 都係去嗰度補返d件
past換咗佢好過啦{:1_203:}gary_kywong
不過不是你要就有!!!:72: