Toysdaily 玩具日報

查看: 6624|回復: 12

[玩具報告] Supernatural - Dean Winchester : DID 贈品素體小評

Supernatural - Dean Winchester : DID 贈品素體小評

農曆年時參加DID及玩具日報的活動得到了這盒裝素體。復活節剛好有空,可以把玩一下,順做做個小評測。

先說頭雕,眼神銳利,雕功不俗,上色方面無DID盒裝販售版FIGURE好,但已不錯,大家可看大頭照自己品評。

據悉由12年年尾開始,DID的盒裝FIGURE已轉用新素體,小弟手上亦有兩盒二戰兵人是用新款的,不過平時無特別為素體拍照,今次正好簡測一下。

盒內除兩對普通手型外更附有一對鐵線手,很有心。

外型比例上沒甚麼可以挑剔的地方,體型非常合適作兵人用。上身肩位擺動幅度比舊素體大,但仍然不及HT,更比不上SS。

下身關節頗緊,腳腂一頭用BALL JOINT,一頭用DID傳統格格關節,腳掌終於可以左右微微擺動,做動作時更貼地,是一大改善。

整體來說,用了新素體後,令人更放心買DID的兵人,不用動不動就花錢另配素體,讚!

各位帥兄, 請請~

dean!!!
i want sam too
cat兄影得佢好正呀 , 我都未有時間為佢添置衣服 , 依家仲係光脫脫呢:35: cat兄想請教 , 要影得咁sharp既大頭相係咪要一d大光圈同定焦既鏡頭 ?
cat兄影得佢好正呀 , 我都未有時間為佢添置衣服 , 依家仲係光脫脫呢 cat兄想請教 , 要影得咁sharp既大頭 ...
dvddvdhk 發表於 30-3-2013 02:57 PM

先謝支持!:64:

答案是: 兩者皆非。

小弟用支24-105變焦鏡影,光圈用f9至f11左右。

重點是腳架同埋鏡頭有micro功能。小弟呢支鏡影12"最近只能影半身,大頭是chop出來的。:64:
非常正既review啊! 小弟超喜歡個頭
唔該,想問下個頭,係邊度有得買。{:1_197:}
唔該,想問下個頭,係邊度有得買。
desyiu 發表於 30-3-2013 08:08 PM

無現貨,獎品嚟。

師兄或者試下網拍揾啦。
先謝支持!

答案是: 兩者皆非。

小弟用支24-105變焦鏡影,光圈用f9至f11左右。

重點是腳架同 ...
catcat 發表於 30-3-2013 03:06 PM

收到 !! 有時間再慢慢試影先 , 好希望影到cat兄咁細緻既表現 :71:
Ching 影得好靚,不過救唔到!:72:
斷手斷腳!{:1_195:}
又一款垃圾素體!:72:
好評測,:71:
個人感覺不錯,係頭雕上色層次差少少
唔貴都會入返隻:78:
好切底~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~{:1_225:}{:1_214:}
其實我覺得呢隻算唔錯..

回復 7# catcat

Oh no!{:1_229:}, I love this Drama very much. But anyway THX catcat brother.