Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 火紅之蓮!!!!—ROBOT魂 136 紅蓮貳式 完全玩評報告

作為R魂的FANS,又LIKE CODE GEASS,點可以唔入紅蓮貳式?最記得不久之前先係魂SHOP出過紅蓮,依家又出,即係搞事。不過,好在的之前個隻未入,所以無事,合理入手,很開心。而且受益於日YEN下調,即時平哂。R魂,希望可以一直平下去﹗唔講咁多,去報告先﹗

盒野個DESIGN其實真係同魂SHOP既差唔多~內容真係唔多,好輕手。

內容果然唔多野~

睇番隻本體,上色唔錯,一D都唔膠,幾有貴氣,處理得唔錯﹗

可動度一流,整體感覺和聖天八極式差不多,感覺好好。其實,聖天八極式VER.2,已經係指日可待的事了,大家不用擔心~

其實我覺得紅蓮幾難做動作架.....

隻手係最大最大既賣點啦~

五隻手指都郁得到,感覺好似聖天八極咁~

做工幾仔細~~

可以伸長啦,關節鬆緊合度~

點影都得~

右手開炮~

隻腳既其中一個賣點係高可動性~可以好易做到滑行一類既動作

玩刀玩手,係紅蓮必定既指定玩法

出刀~

出輻射波動~

再出腳~

飛燕爪牙~

最後再來多個CLOSE SHOT作結~

溫韾提示,大家可以將大腿拉一拉下來,這樣大腿的可動幅度會大大增加,請注意﹗

講真,今次隻紅蓮,唔係真係帶來好大既驚喜,即係好QC,高可動呢類,已經係必然要有既野。不過,整體既設計依家係做到野,如下:

優:
1. 手掌設計有趣
2. 手臂的設計也不錯,有DETAIL位
3. 上色不錯,無咩水口位
4. 可動不錯,特別既腳掌

劣:
1. 配件太少了
2. 腳部的各個圓型關節好難搞
3. 駕駛倉無得打開

整體而言,這是這些了,希望大家喜歡﹗{:1_208:}

詳細報告,可到小弟的BLOG:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2 ... icles/1116815/index
呢隻係正野, 有D心郁, 不過都係等卒仔機 :)
Your report must be added marks! {:1_235:}
其實和之前的比較, 完全是兩回事, 不過一隻已出過兩次的玩具(一次OFFSHOOT和一次ROBOT魂), 就算出得好都一定吸引力大減, 何況呢隻紅蓮真的冇乜特別
http://schizophonic9.com/re3/robot_guren2.html
nice poses,
but this one just re-use the same model kit which published 5 years before...:62:

http://toysdaily.com/discuz/thread-201026-1-1.html
nice poses,
but this one just re-use the same model kit which published 5 years before...
ygat2005 發表於 26-3-2013 09:45 PM

講到和模型一樣就誇張左D, 細節上根本唔同, 可動處理完全兩回事
support 師兄既報告!:43:
我就係入左之前個隻限定紅蓮... 搞到依家就算好平既ver.2都無心入多隻... 囧
不過對比返ver1,2既外型真係兩回事黎
回復 7# 阿噗高達

我無入VER.1,所以呢隻順理成章入左。其實我真係唔係太LIKE佢係同一條LINE度咁樣去出兩隻機。如果真係有誠意既廠,係應該想辦法將隻機整到最好先推出仔,而唔係得閒出一隻咁樣囉
回復  阿噗高達

我無入VER.1,所以呢隻順理成章入左。其實我真係唔係太LIKE佢係同一條LINE度咁樣去出兩 ...
kkkiii0079 發表於 26-3-2013 11:42 PM [img]
[/img]

BANDAI真的好有誠意咁算到盡
http://blog.amiami.com/amiblo/2013/03/01.html

取消駕駛倉開門, 但又用得返舊版

頸塊黃紅件成塊拆得, 為可翔式配件留後路
這個比舊版美觀太多了:shiny:

不過啊...為什麼就是跟Lancelot一樣沒有保留駕駛倉的開閉機構呢...