Toysdaily 玩具日報

查看: 9277|回復: 21

[玩具報告] Metal Build Exia 细节到底点?? 看图!

set下set下部机点知冇电........只有set机个时嘅图勉强做个评测 当然 因为冇电 所以.....只得部分嘅细节图.....所以呢个评测 估计要开2part......废话唔港 去片!{:1_203:}
今次嘅EXIA 拿到手比我第一感觉就 看似单薄 但系一D都唔比之前嘅两位前辈-------Freedom同00 Gundam 7S轻 因为EXIA本身灰色嘅外露骨架设计 都用合金零件还原了 在我甘多只GFFMC同Metal build来港 可以话呢只Exia嘅合金成分最高都唔过分  用于呢个设计另外一个原因系 EXIA要实现换装 EXIA→ EXIA R3之间嘅装甲转换 应该系甘多只GFFMC同Metal build入面除了1005互换装备3形态,1009 互换细节零件实现前中后期3形态之外 EXIA系第三只可以换装嘅大比例合金高达成品 属于FIX向嘅 装甲交换方式 呢点来港 可以话系首次的吧??
另外 不得不说今次嘅EXIA自身QC同涂装
        QC方面 我目前入手的是日版 今晚玩左下 唔发现有太多嘅问题 关节松紧适中 一开始觉得有D松 其实就系啱啱好 但系GN加农炮折叠来港需要小心D 因为伸直嘅时候系有个卡准固定 所以要先解开卡准在折叠 一开始我还以为中奖 因为卡准太紧 一度以为痴死左而折叠唔到 水口问题依然有 但系相对于之前2弹作品 的确冇犀利
        涂装方面 个人认为比起七剑有过之而不及 同Freedom比简直可以甩佢几条街 但系 对于TM OOR来港 还是差左D  总体细节涂装都好到位 特别系盾牌嘅涂装 真系觉得非常之正
PART 1 评测 总体&细节

PRAT 1先来到呢度....听晚在继续上图 听晚会更新 EXIA嘅活动程度图 同换装成R3之后嘅相 请各位C兄继续关注本帖! {:1_235:}

今晚部相机充好电立马来个PART2!!
I also got mine yesterday and QC is so so... Not good, but not too bad except the back of the head... :67:
好精細...期待大大繼續post:71:
I also got mine yesterday and QC is so so... Not good, but not too bad except the back of the head.. ...
Douglas.M.Saint 發表於 22-3-2013 10:08 AM

我觉得只是个别情况 QC我手上嘅的确比较好 难道是版本原因? 之前个贴个位C兄头部嘅问题 我度冇体现到。。。估计佢真系中sad货
好精細...期待大大繼續post
老文 發表於 22-3-2013 10:14 AM

多谢C兄 我嘅贴总有你嘅支持 多谢你!{:1_226:}
Support! Support!:x
頭像被屏蔽
好像都沒有人擺動畫最後一集EXIA最終決戰的套件??
greatmuta 發表於 22-3-2013 12:22 PM

R3今晚摆 套件本身系吾齐R2嘅装甲
頭像被屏蔽
R2不是就肩膀換掉,大小腿換件,再換上GN劍,SET包應該有附吧
greatmuta 發表於 22-3-2013 12:39 PM

唔係,肩甲都有唔同,背後屁股甲都唔同,所以用呢set件係砌唔到一隻原整的r2出黎

btw.我個
唔係,肩甲都有唔同,背後屁股甲都唔同,所以用呢set件係砌唔到一隻原整的r2出黎

btw.我個
cagalli519 發表於 22-3-2013 01:08 PM

冇错,而且r1又只需要换个头换个武器 加个斗篷 去除部分甲,r2又只要加4块装甲,所以我觉得 r1 r2雪崩一齐出一set限定嘅可能好大,不过胸部散热口貌似换唔到
頭像被屏蔽
所以這盒exia沒有附exia r2配件嗎?
綠色gn劍不是exia r2的嗎?
greatmuta 發表於 22-3-2013 01:16 PM

有 但是这不是r2的全部  r2的gn剑和r3一样罢了
頭像被屏蔽
請問有冇人同我&#22000;隻一樣,條腰微微傾向右?>.<