Toysdaily 玩具日報

[Medicom] RAH 薩爾達傳說

呢一隻版權係天空之劍

但係其實呢個造型由 : 薩爾達傳說:曙光公主(The Legond of Zelda: Twilight Princess)已經開始用

呢個造型其實係時之笛已經係喇。

當然版權係天空之劍呢個無得質疑。

RE: RAH 薩爾達傳說

回復 32# 你好

師兄,請問你有冇真係仔細比較過 "時之笛 3DS" "曙光公主 Wii"  髮型服飾 係有分別喎{:3_142:}
就咁講兩樣已經唔同

髮型 :
時之笛中間分界
曙光公主側邊界

服飾 :
時之笛沒有鎖鏈甲
曙光公主清晰可見鎖鏈甲

曙光公主截圖

可能我真心膠左,有錯請指正,純粹分享討論。{:3_137:}

Ching唔使勞氣,你分晰得咁仔細(我真係無留意Chain mail),一定係你正解嘅。
所以我都同意,佢版權始終係Skyward Sword。

但我意思係,佢呢個(寫實)造型其實自時之笛開始轉用。

不是∼是薩爾達傳說-通天劍
時之笛是Q版的
不過我覺得時之笛比較好玩,當初玩到時真是驚為天人..:lov ...
lydiamomo0903 發表於 21-3-2013 10:54 AM

唔係Q版,人地林克只係時之笛內不同年齡

呢隻中! 唔知件膠鎖鏈甲係成件衫啤定得d邉位呢?
我就完全唔曉咩game, 只是扭過旦, 幾like米訂左呢只.
Ching唔使勞氣,你分晰得咁仔細(我真係無留意Chain mail),一定係你正解嘅。
所以我都同意,佢版權 ...
你好 發表於 21-3-2013 02:35 PM

其實時之笛是卡通版才對..
曙光公主才比較偏向寫實風...
另外其實嚴格來說,M記這隻LINK就是通天劍無誤..
因為每個遊戲的LINK都是不同時空的:(
其實咩版都無所謂, 反正隻隻 zelda 都好好玩, 好經典, 由紅白機, 超任, n64, gamecube, gba, wii, 全部都好好玩, 我覺得係任記既招牌王牌
其實時之笛是卡通版才對..
曙光公主才比較偏向寫實風...
另外其實嚴格來說,M記這隻LINK就是通天 ...
lydiamomo0903 發表於 21-3-2013 11:02 PM

大家研究吓。

相信你嘅言論,就連宮本茂都不太同意。

對我呢啲老機迷嚟講,N64嘅時之笛著實太深刻。村內聖殿堂內寫實嘅情景到而家都係瀝瀝在目。

如果你話你覺得佢係卡通,我只可以同你解釋,只係當時嘅shading技術,令佢寫實程度不足,令你有呢個錯覺。

你開頭話時之笛係Q版,其實係寫實至真。因為係故事內不同時空嘅林克造型。

及後你話時之笛係卡通,我亦可以同你講,唔計2D嘅Zelda,卡通嘅係toon shading嘅風之指揮棒。及嚟緊嘅WiiU remake。

最後所有嘅Zelda(大部分),唔係喺不同時空;而係根本就係獨立故事。
點解林克一時左手一時右手握劍架~
吟多代都有玩,Le隻好有興趣
點解林克一時左手一時右手握劍架~
Toro 發表於 22-3-2013 10:20 AM

二刀流-宮本武藏{:1_214:}
請問有冇師兄訂左呀?
小弟冇買過12" Figure, 想請問邊處訂會平呢?
唔該先
回復 40# Toro
其實林克由一開始係左手握劍的,但由於Wii的控制器是右手為主控制器,所以在曙光公主這集,Wii版係右手握劍,GC版左手握劍,而畫面也是左右掉轉的,去到天空劍没了GC,林克只能用右手了.{:1_229:}
回復  Toro
其實林克由一開始係左手握劍的,但由於Wii的控制器是右手為主控制器,所以在曙光公主這集,Wii版 ...
吉良 發表於 28-3-2013 03:43 AM

原來係為左配合Wii手掣體感動作,謝謝解畫呀!!!