Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: gn59187

[玩具攝影] 第一次街拍figma(又係涼宮)

我真係第一次攞D FIGMA出街影
gn59187 發表於 18-3-2013 08:24 PM

加油, 會越影越好的~~
回復 16# cliffordchan107

出去影,搵唔到個主題去影,光源夠,背景就要就番個FIGMA,影唔到想要的感覺,相反係屋企主,搵背景比較易,不過MON細又唔夠光,又要打燈又要就角度,總之乜都要就..窮沒辦法..:help:
回復 5# gn59187

唔睇人做番自己,我冇睇佢地support:71:
回復  cliffordchan107

出去影,搵唔到個主題去影,光源夠,背景就要就番個FIGMA,影唔到想要的感覺, ...
gn59187 發表於 18-3-2013 09:13 PM

小小心得, 大家不妨交流一下, 外影背景方面,

首要避免途人入鏡,

無咗雜人/物, 玩具主題會清晰一些~~

其次, 如影普通外景,
盡量將背景和玩具的距離有咁遠拉咁遠,
可令玩具和背景的真實比例'模糊'一些,
令到玩具好似真人的比例一樣.

或者, 用不同角度高低的透視,
將某景物和玩具的比例拉近,
不妨走多幾步, 移動多些相機留意觀察~~
光頭佬又出場{:1_208:}
回復 18# sweet