Toysdaily 玩具日報

[其他] 建議HT公佈每隻figure嘅分段派貨日期

頭像被屏蔽
正常訂貨有電話/EMAIL通知嘛,反而希望佢出貨出快D,一隻公仔可以幾個月都派唔晒D貨...
個人來說, 我明白同理解HT都有難處. 例如: 我第一批做起的是100隻先算. 咁正常來說當然是派比頭100個訂的人. 最多call多10個, 因為唔係人人都馬上去拎. 但依家熱門的figure, 可能頭一日大部份都是排隊黨的人, 當有30個先算. 即係100個"quota"已經有30個是唔會好短時間內拎. 我是HT, 見倉有3成人未拎, 如果再call之後100人拎, 萬一呢30人突然來拎咁點算? 於是就有可能只差幾天的訂單等成個月先派到(因為要等一個月夠期, 那些人先去拎)

我自己一係就"預o左等而訂", 或是"唔願等而唔訂"(後者比較多), 有時見HT/ toy hunters其實可以多d利用FB平台公佈下進度. 例如開一個"released items" 的album, 貼個產品相. 如果派到1月15日, 就寫1月15日, 之後派到2月1日, 就update 成2月1 日, 等人一睇就知, 唔洗下下打電話去問, d員工接少o左電話, 做得開心黎, 態度又可以好d. 我相信訂的人, 大部份都唔介意等, 最希望是知道大約等幾耐. (好少少似飛機delay, 如果有delay就通知大家先回家, 要第2日幾多點先有得上", 而唔係"唔知幾時, 答唔到你", 要人等又唔係, 回家又唔係, 咁梗係火滾啦!
頭像被屏蔽
2. 以後HT派貨再不遂個買家call, 買家有責任留意官方網站派貨日期後自行取貨。

唔打電話通知, 到時又有買家賴皮....
頭像被屏蔽