Toysdaily 玩具日報

查看: 7145|回復: 10

[玩具報告] 《水滸英雄傳》.花和尚魯智深

話說小弟有鋪癮

平日好like行d專賣祖國產品既玩具店
每每都會找到意想不到既「驚喜」{:1_197:}  
上月某日行街就響無心理準備下
見到哩一set《水滸英雄傳》
一拎起盒邊睇,嘩:26: 係B社《烈傳》變種既合成獸產品
第一眼既感覺,果d古怪比例、重有山寨既配色:47:
真係「算把啦」{:1_204:}

不過後尾見佢d武器設計都算幾精美
就決定買盒返黎睇下佢咩料啦{:1_203:}
如果有可取之處,買返黎當B社補品都可以既~

本來想買及時雨宋江架:36:
不過個外型十足長腳「霧丸」
對翼又唔靚,身上又無一點「公明大哥」既氣派
咁我不如買返B社「嵐丸」重好{:1_204:}

於是左揀右揀
就揀左武器設計精美既「日月神杖」魯智深試下喇~:^

同埋「魯智深」響咁多位梁山英雄黎講,外型算幾靚架喇~

「說明書」

今次既「原創產品」
我睇到中國真係比以前重視同尊重知識產權:p(笑)
響哩盒野既包裝入面
可以多次見到「原創版權、專利產品、仿冒必究」{:1_220:}  

「玩法」

「腰可360度旋轉」
都係玩法同賣點?:(

「花和尚魯智深」

身上既「佛珠」同前裙甲既兩個「葫蘆」都好靚
係甘多隻合成獸入面較有誠意既一款了~{:1_238:}

「必殺.日月神杖!!」

「全武裝一覽」

兩支剷幾得意~:love:

「魯達輕裝」

兩條粗眉同面上既鬍鬚
都增添了魯達既特徵既~

「背部」

連B社既偷膠位都「完美繼承」了
也可看出身體大部份由「嵐丸」改造出來

「天孤星.花和尚魯智深」

哩個角度影落去都幾有男人味 :shy:

「腳底圖章」

除了向《烈傳》致敬
也保留了《三國傳》系列的蓋章玩意{:1_218:}

回復 1# 九龍宋公明 「板件圖」

貼紙多多,貼比砌更花時間:60:
我覺得SD的圖案不用太花巧更好:74:

「赤嵐丸首級」

個頭直頭係「嵐丸」黎
紅面又幾靚:handshake:

「日月神杖」

係由「日月神剷」組合而成:51:

好大程度係為哩把武器先入哩隻魯智深:73: 係幾靚既

後記:
開頭諗哩篇野應該貼響TD邊區好~:36:
後尾搵到哩個「玩具市場情報集中區」
不過我覺得如果整一個係非官方產品既子區會方便睇D
同埋要「登入」先睇到
咁樣唔like侵權既板友又唔會眼怨
好此道既朋友又可集中分享討論都幾好啊~:^ haha
最抵有句是100%正貨..{:1_201:}
申報利益先..本人間中都會買這類產品...:54:

國產產品真系好似有越黎越好ge趨勢,好似d聖衣神話周邊禁,呢只SD睇落設計幾好,雖然有一小部分可能係同b廠一樣設計,但係有絕大部分都繫原創,呢樣應該鼓勵。係砌果方面略嫌太精簡左D,呢個可能係不足,不過帖子ge份量好足,可以離補組裝過程過短ge情況。以一只SD產品黎講有係平均值多小小ge分數啦。我覺得吾好家地方係可能就係膠質稍為差左D,顏色ge配搭未能完全跟足原設
頭像被屏蔽
回復  九龍宋公明 「板件圖」

貼紙多多,貼比砌更花時間
我覺得SD的圖案不用太花巧更好 ...
九龍宋公明 發表於 13-3-2013 11:37 PM

謝分享~~
同笨大BB戰士剛剛相反:
'實物比盒圖好~~'
這公司真要想想需不需要找其他人設計過封面啊?
最抵有句是100%正貨..
申報利益先..本人間中都會買這類產品...
hompage 發表於 14-3-2013 02:39 AM

100%正貨哩句真係好頂癮{:1_203:}
可能佢投資左好多錢整「二次創作」個模
驚比國內同業再侵權
分簿左個市場 HAHA:^
其實次佢原創既組件都設計得幾好
希望佢下個系列可以打好基礎
唔洗再活在b社陰影下啦~

同埋模型本身既漫畫真係CAP左人類既水滸傳漫畫
重有張Q版魯智深既對戰咭
d圖太核突同模型又無關
其實唔洗再放架喇:^ 唔該
遲D會吾會有'賈寳玉'/'唐憎'?:x
回復 4# barrydudu

對比09-10年間的山寨三國傳
現在12-13年的山寨模型明顯進步了
組裝時不會弄到手痛
又不用先前為卡準及夾口加工才勉強完成

還有貂蟬及項羽的出現
也替不少玩家完了全收三國傳的心願呢 ^_^

對我來說B社的SD我都是必收的了
山寨及第三廠的補品我都是多多益善

總之好東西是不愁沒伯樂的~
回復  九龍宋公明

有什麼侵不侵權? 日本喪出三國模型, 遊戲又算不算'侵權'?
joseph1106 發表於 14-3-2013 11:52 AM

日本出三國算唔上侵權,第一:三國ge作者冇註冊版權(笑),第二:就算個作者真係有註冊,一早過o左期,第三:人地日本有三國誌,佢地d模型取材都係o來自三國誌
日本出三國算唔上侵權,第一:三國ge作者冇註冊版權(笑),第二:就算個作者真係有註冊,一早過o左期,第三 ...
lagann 發表於 17-3-2013 06:27 PM

笑了, 喪出三國劇集網遊電影的他避而不談{:2_277:}