Toysdaily 玩具日報

查看: 16927|回復: 23

[改造交流] Another AGE-FX Archangel 熾天使

Another AGE-FX Archangel 熾天使

這作品原先是想參加電擊AGE附錄改件比賽的,可惜那幾個月工作分身不暇,好彩笑笑團前算趕上80%啊~

因為笑笑團今年主題是惡魔降臨,當中有一個白之天使題目,而今次自己構思都是大翼機體,

就乾趣加多一個天使環好了∼

絕對防護MODE:

↑這個非常笨重的型態是全防姿勢

↑兩側大翼上圓盤會全打開

↑護罩範圍可以容下一個小隊,強度可以擋住敵方範圍炮攻擊呢!

↑護罩打開後移動力大減,腰後的引掣全開才勉強應付到,當然這姿勢不太適合近攻了∼

爆氣MODE:

↑全感應炮發放∼

↑這四根粗壯的羽毛龍騎炮,一定嚇到不少敵人吧∼XD

↑身上可收藏2組AGE-3 FX感應炮呢

↑因為龍騎系統用電量驚人,大背翼的翼根是一部儲電供電座

↑也因藏有太多感應武器,主力就要靠頭上的天使冠了!

特寫:

↑小腿是用電擊附送的改件大改出來!

↑背後直接用了白狼2號機的背包,還保留卸下裝置的

↑FX背後可分離戰機,有點像獅子魚吧!

↑以上所有圖片是由LazyKing作武術指導及攝影呢~

↑現在格納庫待機中∼

↑多謝波比Bobby Chan在會場為本YA影左咁多正相!

↑可惜當日通頂都趕唔切四片大翼及龍騎炮...

↑背後都還有好多地方未細執呢...

製作過程:

↑因為不喜歡FX的腰部設計,所以胸口及腰是重點改造

↑本來還有一部惡魔,但時間關係放棄了!

↑今次參展的Another AGE 軍團!
真係改得唔錯
可唔可以講下翼部點改
回復 1# ambroseya

Nice sharing, thanks
後面仲有一隻"正ye wo"
nice color scheme, just feel the backpack too big:@
好正, 仲正過官方機設.....
早幾日已在yaya大既blog睇左~XD
機設上太強了吧~
回復 2# sosiuhong525

對翼係用AGE3 宇宙型隻腳+電擊附錄黎改呢
http://www.1999.co.jp/10188494

好正!!!! 之前 係 Modeler-G 見過, 原來係師兄o既作品 !   :71::71::71:
改得好棒呀!
小弟有學習到了!
謝謝分享!
好正呀!
自己又鐘意紅色既高達!
very nice work.  support.
配搭好正{:1_208:}
回復 8# ambroseya

唔怪得 對翼 咁熟

好正的改造