Toysdaily 玩具日報

查看: 19304|回復: 44

[改造交流] 上聯: 做兄弟嘅, 下聯係乜? [自改ZC 英雄本色 Mark哥落難ver.]

一講到英雄本色入面嘅名句,
我首選係狄龍個句: [阿Sir, 我冇做大佬好耐喇...]
而Mark哥嘅名句都有唔少,
不過, 有一句佢仲未講完, 就比人打瓜左....
就係臨死前同杰仔講: [做兄弟嘅....]
究竟佢本來係想講咩嘅呢....??

比d時間大家諗一下....之後再研究...
而家睇吓隻figure先....

自組Mark哥落難版, 又或者叫戰損版....
ZC Damage MARK 001.jpg

ZC Damage MARK 002.jpg

ZC Damage MARK 003.jpg

ZC Damage MARK 004.jpg

ZC Damage MARK 021.jpg

ZC Damage MARK 028.jpg

自組清單~
頭雕: ZCWO [用造型泥改造頭髮, 加血跡]
BODY: HT SLIM BODY [咁o岩手頭上有咩就用咩,其實唔一定要用slim body]
褸: 不知明牌子, 美軍大褸散件, 史前買落
恤衫: 不知明牌子, 散件
褲: SideShow Frank Black 條褲
鞋: Soliderstory 美軍鞋
UZI , SHOTGUN: HT T1
92F, 紅星: ZCWO
跛腳架: 膠片自製

改造左兩個頭....
一號頭...
ZC Damage MARK 005.jpg

ZC Damage MARK 006.jpg

ZC Damage MARK 007.jpg

二號頭....(改比Dick大的)
ZC Damage MARK 008.jpg

ZC Damage MARK 009.jpg

ZC Damage MARK 010.jpg

膠片製跛腳架....
未命名 -2.jpg

=============================

借圖說故事~~~

話說佢係楓林閣冧友時比人打破左隻腳....
返到香港後, 仲要比大哥成鵲巢鳩佔, 攪到冇啖好食...

之後遇返豪哥, 落Bar聚舊, 點知冤家路窄, 又碰到大哥成....
大哥成在豪哥面前假惺惺, 阿Mark唔妥佢....

"唔好講埋d衰野, 黎, 飲杯"
ZC Damage MARK 089.jpg

"哩一杯, 比我隻腳飲嘅"
ZC Damage MARK 090.jpg

"Happy ?"
ZC Damage MARK 091.jpg

之後, 因為唔同大哥成合作, 被痛打一番....
豪哥幫佢貼膠布....

"真係估唔到香港嘅夜景係咁靚,
咁靚嘅野, 一下就冇晒, 真係有d唔抵..."
ZC Damage MARK 012.jpg

"豪哥, 我地再黎過, 做埋最後一倘, 就離開香港..."
ZC Damage MARK 013.jpg

"以前我地出生入死未怕過, 唔通今次就怕阿成咩?"
ZC Damage MARK 014.jpg

但係豪哥唔想再撈江湖事....

"我從來都唔會逼朋友做d佢唔想做嘅野!"
ZC Damage MARK 019.jpg

"我有自己嘅原則, 我唔想成世比人禁住黎打!"
ZC Damage MARK 016.jpg

"我衰左三年, 就係等一個機會, 要掙返口氣,
唔係要証明話比人聽我威! "
ZC Damage MARK 015.jpg

"只係想話比人聽我唔見左嘅野, 我想自己攞返!"
ZC Damage MARK 018.jpg

"你有爭取過機會咩? 你冇! 我唔想學你..."
ZC Damage MARK 034.jpg

之後阿Mark一條友返"公司"去拎返佢d野....
ZC Damage MARK 020.jpg

"陳伯, 開門..."
ZC Damage MARK 036.jpg

"全部企埋一邊, 陳伯,去攞磁帶..."
ZC Damage MARK 037.jpg

ZC Damage MARK 045.jpg

逃走時同"公司"嘅爪牙們駁火....
ZC Damage MARK 046.jpg

ZC Damage MARK 047.jpg

ZC Damage MARK 043.jpg

ZC Damage MARK 048.jpg

ZC Damage MARK 049.jpg

ZC Damage MARK 050.jpg

吳宇森嘅戲, 主角"打關斗"再開鎗嘅動作一定唔少得....(其實好鬼老土)
ZC Damage MARK 052.jpg

ZC Damage MARK 054.jpg

ZC Damage MARK 055.jpg

ZC Damage MARK 056.jpg

經典滑住沖出去開鎗...都係好港式嘅動作鏡頭...
ZC Damage MARK 057.jpg

ZC Damage MARK 058.jpg

ZC Damage MARK 060.jpg

ZC Damage MARK 062.jpg

ZC Damage MARK 063.jpg

ZC Damage MARK 064.jpg

射瓜晒d爪牙....
終於拎返佢"唔見左嘅野"....
豪哥及時黎到接佢走....
ZC Damage MARK 065.jpg

阿Mark最後一幕....
馬頭對決大哥成....
ZC Damage MARK 069.jpg

ZC Damage MARK 070.jpg

shotgun只係在快艇上出左一鏡....
ZC Damage MARK 066.jpg

ZC Damage MARK 068.jpg

本來已經拎左錢, 上左快艇走人...
但阿Mark突然回頭折返, 趕返去支援豪哥同杰仔...

ZC Damage MARK 071.jpg

ZC Damage MARK 011.jpg

ZC Damage MARK 073.jpg

ZC Damage MARK 074.jpg

ZC Damage MARK 075.jpg

阿Mark瘋狂掃射大哥成一干人等....
ZC Damage MARK 076.jpg

ZC Damage MARK 077.jpg

ZC Damage MARK 078.jpg

ZC Damage MARK 079.jpg

全部人比佢掃低晒....
ZC Damage MARK 080.jpg

"你過黎, 哩個你親大佬黎架, 你望多佢兩眼! 你睇清楚佢! "
ZC Damage MARK 081.jpg

"無論佢以前做錯咩野, 佢都還返晒比你喇! "
ZC Damage MARK 082.jpg

"佢有勇氣去改過, 點解你冇勇氣去接受佢? 點解!? "
ZC Damage MARK 083.jpg

"做兄弟嘅...."
ZC Damage MARK 084.jpg

砰!
ZC Damage MARK 085.jpg

就係咁, 阿Mark比人Head shot!
想講嘅野仲未講完...就byebye左.....

原本佢想講咩嘅呢...???

a, 做兄弟嘅, 冇隔夜仇

b, 做兄弟嘅,有今生冇來世

c, 做兄弟嘅, 要搵安信兄弟

我自己覺得應該係 b, 做兄弟嘅,有今生冇來世:74:

"大家黎估吓丫, 我收工走先喇....byebye~~"
ZC Damage MARK 088.jpg

謝謝觀看~~~

上集, 血濺楓林閣 重溫
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=195558
MAX兄改得好正,
如果可以遮埋個頸joint位就完美喇......:71:
落難ver比大褸版更有型。:71:

頭雕的污漬血漬有層次感,相信花了不少功夫罷~:$

感覺上,衣領的血漬再深一點會更好。:64:
very nice~~~~~~~~~~~~~~
非常正啊!  血物舊化血漬如貓大所言可以再加強點....
:71:great!

有今生無來世....

:71:great!

好堅呀∼∼∼∼∼∼∼
你組得最似,有時找配件想找就是找不到∼
勁!多謝你的頭雕,太正啦!
全部場口重現,太強啦:$
MAX 大你係未有份拍呢套戲架:no:
MAX 大真係好堅 !!:71:

「做兄弟嘅 , …. 」令我諗起周星馳係「他來自江湖」扮 Mark :34:

好正...!! 實在太太太正了...!!
一个字”劲”。
無話可說,唔俾:71:對唔住自己
:$
Oh my God....this is so great. Remake of the movie scene.....BRAVO
Tooooooo good to be true !!! {:1_208:}