Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 百龍天舞

[詢問] 請問高手,點洗模型的舊顏色再重新上色?

回復 13# hk小文

迫力油....請問有沒有試過,效果好嗎??
如果是模型,不是首辦....咁會唔會傷到模型件....
如果唔傷模型件.....真的是一個天大好消息....
:71::71:

好想知道有無師兄親身試過 work唔work,
多謝大大指教.....我對這方法好有興趣...

當然試過,因迫力油沒蝕性,所以不會有問題。

http://tw.myblog.yahoo.com/new-star/article?mid=606&prev=636&next=579
奇實用藍X寶洗模型油都得,D個方法我用個OK的...開濃D就得:45:如果水性油會快D,但油性油會好似D一塊塊薄膜咁(只限模型油){:1_231:}
回復 17# hk小文

wooo.......very nice...
如果我下次需要洗油,
一定會試下....
謝謝:71:
睇番個blog
浸得太耐會唔會脆化呢?
睇番個blog
浸得太耐會唔會脆化呢?
百龍天舞 發表於 26-2-2013 10:49 PM

浸稀釋劑更易脆化呢。
我就用過開油水去洗一d好舊又上0左色既件,但效果好唔理想,而且真係好脆化,睇0左hk小文 ching既建議,下次會買0黎試試~~{:1_208:}
有個方法係用於想整隻退油的,去車房買支”迫力油”,浸件件一晚,所有油會好似甩皮咁甩曬而不會傷到原件, ...
hk小文 發表於 26-2-2013 04:49 PM

呢個方法真係第一次聽!真係活到老學到老!