Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 真的嗎?真的是這樣嗎?

玩自拍忘形 低頭族不受歡迎?

【經濟日報專訊】你的生活是否已被手機「綁架」?渣打香港馬拉松昨舉行,多名跑手起步時以手機自拍,引起混亂,大會指會研究明年會否禁手機拍照。沉迷手機的「低頭族」愈來愈多,是時候say no?

經常玩手機的低頭族何其多?全球逾60億手機用戶,平均每日有2.5億張照片上載至facebook,單在2012年便有170億個check-in以及顯示自己位置的發布,數量驚人。

比賽自拍出事 渣馬研禁

本港昨日馬拉松舉行期間,不少人的facebook都被「洗版」,有份參加的友人都紛紛上載馬拉松過程的自拍照,猶如全程直擊。

不過,跑手興奮玩手機自拍的同時,也引起爭議,有跑手因忙於自拍而與其他人碰撞,導致其他跑手跌倒、受傷,由於影響賽事及跑手,馬拉松籌委會主席高威林表示要研究日後是否禁止跑手自拍。

隨着科技發達,低頭族愈來愈多,他們無論何時何地也要有手機傍身,將生活中的細節拍下、傳送朋友或上載至社交網與人分享,否則如坐針氈。有研究便發現,75%的人會在如廁時玩手機,比例較看書還要多;2011年網站Plaxo的調查更指,有19%的受訪者曾不小心把手機跌進馬桶。

愛玩手機,雖說是個人習慣,但過分忘形也會對周遭的人也或多或少造成困擾,世界各地也開始對低頭族展開「反抗」行動。

食物照片的分享,向來是最受歡迎的手機分享對象,甚至有說法是:「先餵飽相機」,未拍照便舉筷,隨時被「噓」。........................................................手機入侵生活成為全球趨勢,香港馬拉松是一年一度的全城嘉年華,明年參加者還可否開開心心自拍呢?若推出新例禁手機拍照,相信也會開創先河,成為國際話題。不過,機不離手的市民,又可會聽話?即使設罰則,又阻擋得了嗎?

其實,大會亦設有特約攝影機構在賽道及終點前為參加者拍照留念,無論明年會否有新例,大家何不也暫時放下手機,專心享受跑步的過程?

- 無錯,於賽事過程中用手機玩自拍確係此次意外其中一個元素,但其實引致此意外嘅原因還有其他因素,其中之一,亦係為小弟對渣打長期詬病嘅接納人數。

由初期七千人增加至三萬四千幾人,路面真係可以容納到咁多人跑步嗎,東區走廊仲要吸納差不多四萬人。

最初渣打以慈善名義攪呢項運動,小弟都相信嘅,但攪攪吓,越收越多人,小弟就真係有啲懷疑嘞,而且,佢哋個勢都唔會理會啲參加人數會唔會做成危機,若將責任全歸咎自拍者,主辦單位嘅危機感真係得個零
{:1_237:}

除了自拍我覺得要禁埋一切和馬拉松無關東西的活動,起碼少一半人參加:67:

ps 我也很討厭班人成日係街度玩電話阻住晒條路,搭lift時又掛住玩人地關門先黎撞翻開度門出/入等等
其實喱個比賽... 骨子裡只係一個銀行嘅宣傳活動...  :67:

當然... 全馬嘅部份係認真嘅... 唔係嘅話都唔會個成績被承認...

問題都只係10km果邊... 但如果當廣告又或者嘉年華會去睇嘅話就會好啲囉...

反而真係唔明... 新加坡都搵到F1... 香港竟然搞唔到... :67:

小櫻上
回復 2# yugi

我都覺得最少唔見三分一參加者
前幾年好正GA...now no good
回復 5# borlorking

之前參與嘅人真係為咗運動同埋挑戰自己,近呢7、8年,以遊玩心態參加居多……
點跑呀……咁Q多人